TEL AVIV - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, is maandagochtend vanuit Israël naar Libanon gegaan. Hij zal hier met Libanese leiders praten over de raketaanvallen door de Hezbollah-beweging vanuit Libanon op Israëlische doelen.

Door deze aanvallen bestaat de vrees dat het conflict in het Midden-Oosten zich verder zal uitbreiden. Powell keert naar verwachting later op de dag terug naar Israël om te proberen een staakt-het-vuren tot stand te brengen in het conflict tussen de joodse staat en de Palestijnen.

Zondag ontmoette Powell de Palestijnse leider Arafat hebben hun ontmoeting na ongeveer drie uur beëindigd. Powell sprak ongeveer drie uur met Arafat in diens hoofdkwartier in Ramallah. Zondagavond sprak Powell ongeveer een uur met de Israëlische premier Ariel Sharon.

Bekijk video

Powell zei na afloop van zijn gesprek met Arafat tegenover verslaggevers dat "we zojuist een nuttige en constructieve gedachtenwisseling hebben gehad en we hebben verschillende ideeën uitgewisseld en stappen besproken hoe we verder kunnen gaan".

Tijdens het gesprek heeft Arafat de noodzaak van de onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen van de Westelijke Jordaanoever benadrukt, aldus diens naaste medewerker. Het was niet onmiddellijk duidelijk of de ontmoeting een bestand dichterbij heeft gebracht.

Sharon

De Israëlische premier Sharon heeft opnieuw voorgesteld een regionale vredesconferentie te houden onder auspiciën van de Verenigde Staten. Volgens Sharon zouden Israël, de Palestijnen, Egypte, Saudi-Arabië, Jordanië, Marokko en de Golfstaten in elk geval mee kunnen doen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zouvoorstander zijn van het plan, aldus Sharon zondag na afloop van een onderhoud met de Amerikaan. Een hoge Amerikaanse functionaris bevestigde alleen dat de VS open staan voor de gedachte van de Israëlische regeringsleider.

Powell heeft onder meer de humanitaire situatie op de Westelijke Jordaanoever ter sprake gebracht.

Volgens Richard Boucher, woordvoerder van Powell, zouden de Amerikanen ook vastgesteld hebben dat Israël zich nog altijd terugtrekt uit de bezette Palestijnse steden. "De minister heeft zich sterk gemaakt voor een snelle beëindiging van dat proces", tekende Boucher aan.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer

/DOSSIERMidden-Oosten