De olympische vlam in Sotsji is zondagavond gedoofd. De beer, een van de drie mascottes van de Spelen, zorgde er in het olympisch stadion voor dat het vuur uitging. Er liepen daarbij tranen over zijn wangen.

De Spelen in Sotsji duurden zeventien dagen. Bij de sluitingsceremonie droeg schaatser Bob de Jong de vlag van de succesvolle Nederlandse equipe.

De Nederlandse schaatser, die brons won op de 10 kilometer, kwam samen met de andere vlaggendragers het stadion binnen. 

"Het is fantastisch dat ik de vlag mag dragen van dit succesvolle Nederlands team. Het is een grote eer'', zei De Jong eerder deze zondag.

De Nederlandse ploeg behaalde in totaal 24 medailles, acht keer goud, zeven maal zilver en negen keer brons.

Aan het begin van de sluitingsceremonie hadden de Russen ruimte voor zelfspot. Bij de openingsceremonie ging er iets mis met een van de vijf olympische ringen. Vijf grote sneeuwvlokken moesten omgezet worden in het olympisch symbool, een sneeuwvlok weigerde dienst.

Dit foutje was door de hele wereld te zien, behalve voor de Russische televisiekijkers voor wie de misser werd weggepoetst. Bij de sluiting bleef de vijfde ring ook weer even dicht, maar deze ging nu uiteindelijk wel open.

Bach

Met een 'dankjewel' in het Russisch voor Sotsji en Rusland bedankte Thomas Bach de organisatie voor de Olympische Spelen.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sloot de Spelen af tijdens de sluitingsceremonie. ''Rusland heeft zijn beloftes waargemaakt'', zei Bach. ''Waar het elders tientallen jaren kostte om alles voor elkaar te krijgen, is het hier in zeven jaar gebeurd.''

De Duitse IOC-preses had een speciaal dankwoord voor president Vladimir Poetin. ''Hij heeft voor deze buitengewone Spelen gezorgd. Ook de mensen in Sotsji en Rusland heel erg bedankt. De Spelen zullen als groots sportief erfgoed verder leven.''

Bach zette ook de vrijwilligers in het zonnetje. ''Door jullie inzet en vriendelijkheid heeft Rusland een nieuw gezicht gekregen. We vertrekken hier als vriend van het Russische volk.''

De volgende Winterspelen zijn over vier jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Bekijk het vuurwerk na afloop van de afsluitingsceremonie: