CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez die twee dagen geleden werd verdreven, maar zondagochtend zijn functies als staatshoofd weer op zich nam, heeft de bevolking opgeroepen tot eenheid en een nationale dialoog.

"Ik roep de kerk, de werkgevers, de politieke partijen en de directies van de media op tot eenheid", aldus Chávez in een toespraak tot zijn ministers. Hij voegde eraan toe dat de rondetafelconferentie over een nationale dialoog op 16 april begint.

Dramatische ceremonie

Tijdens een dramatische ceremonie in het presidentieel paleis zei hij verbijsterd te zijn over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Na bloedige onlusten werd hij vrijdag door het leger afgezet en vastgehouden. Nadat zijn tijdelijk opvolger Pedro Carmona zaterdag op zijn beurt werd verdreven, keerde Chávez zondag terug.

De president zei gedurende zijn detentie niet slecht te zijn behandeld. "De soldaten die me bewaakten, moesten vaak huilen als ze me zagen. 'U gaat me toch niet ontslaan?', vroeg een jonge soldaat me. Voor mijn ontkenning, salueerde hij en voegde eraan toe: in dat geval bent u mijn president", aldus Chávez.

Coup

Chávez, die vrijdag werd verdreven, werd door de coupplegers vastgehouden op het Caraïbische eiland Orchila. Eerder zei een minister dat Chávez terugkeert om zijn oude functie weer op te pakken.

Voor het paleis hadden aanhangers van de verdreven president zich verzameld. De aankomst van Chávez werd uitgezonden door de Venezolaanse televisie.

Chávez-aanhangers lieten zaterdagavond op tv een handgeschreven fax zien waarin Chávez zegt dat hij nooit is afgetreden, zoals militairen hadden beweerd: "Ik, Hugo Chávez Frias, een Venezolaan en de president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, heb geen afstand gedaan van de legitieme macht die het volk mij heeft gegeven."

Carmona aangehouden

Pedro Carmona is zaterdagavond (plaatselijke tijd) afgetreden als interim-president van Venezuela. Dit heeft hij zelf bekendgemaakt via de radio van het Zuid-Amerikaanse land. Van officiële bron is vernomen dat Carmona is aangehouden, evenals al zijn ministers.

Carmona's toespraak volgde op de beëdiging van Diosdado Cabello als staatshoofd. Dit verklaarde Cabello op de Venezolaanse radio, nadat het eerder door parlementsvoorzitter Lara was bekendgemaakt.

Volgens waarnemers is het momenteel moeilijk te zeggen hoe de machtsverhoudingen liggen in het op drie na grootste olie-exporterende land ter wereld.

Doden

Bij de onlusten in Caracas zij zaterdag zeker negen doden en 48 gewonden gevallen. Dit heeft de burgemeester van de Venezolaanse hoofdstad, Alfredo Peña, verklaard op CNN.

/NIEUWSOnrust in Venezuela houdt onverminderd aan Tijdelijk andere president in Venezuela (video)