HILVERSUM - Ongeveer twintig leden van de SP hebben zaterdagavond villa De Wulvenhorst in Hilversum bezet. Ze deden dit uit protest tgen de pogingen van Hilversumse welgestelden om de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in de villa te voorkomen. Na lange onderhandelingen hebben ze het gebouw verlaten. Een afvaardiging van de bezetters heeft daarna een gesprek gehad met de burgemeester.

Na dat gesprek zijn de bezetters volgens de politie redelijk tevreden vertrokken en hebben zij al hun spullen uit de villa meegenomen. Voor de politie is de zaak hiermee afgehandeld.

De bezetting was een protest tegen de pogingen van Hilversumse welgestelden om de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in de villa te voorkomen.

Ruim honderd bewoners van de villawijk Trompenberg/De Parken willen samen voor 2,2 miljoen euro De Wulvenhorst kopen om te voorkomen dat er honderd asielzoekers in worden geplaatst. De SP vindt het onaanvaardbaar dat rijke mensen op deze wijze zelf kunnen bepalen wie hun buren worden.

De welgestelden die zich hebben verenigd in Stichting De Wulvenhorst vinden dat de SP de verkeerde partij steunt. Ze benadrukken dat ze niet tegen asielzoekers in de villa zijn, maar vinden honderd teveel. Dat zou tot overlast in de wijk leiden. Van hen mogen maximaal 35 mensen hun intrek in het oude verpleeghuis nemen.

De Huisvestingswet maakt het mogelijk dat het gemeentebestuur huisvesting vordert. De SP vindt dat staatssecretaris Kalsbeek van Justitie er bij de gemeente Hilversum op moet aandringen de wet te gebruiken.

In 1998 voorkwamen negen welgestelde inwoners van Vught de komst van asielzoekers. Ze kochten voor 1,65 miljoen euro het voormalige blindeninstituut De Steffenberg. Sinds die tijd staat het gebouw leeg. Een poging er tijdelijk bejaarden in onder te brengen, mislukte.

/NIEUWSMiljonairs weren asielzoekers