CARACAS - De interim-president van Venezuela, Pedro Carmona, heeft zaterdag het presidentiële paleis Miraflores in de hoofdstad Caracas verlaten. Hij nam dat besluit, omdat enkele honderden aanhangers van de vrijdag vervangen president Chávez op weg zijn naar het paleis. De aanhangers van Chávez willen bewijs zien dat hun president is afgetreden en niet is afgezet.

De politie van de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft zaterdag traangas gebruikt tegen betogers die protesteerden tegen het afzetten van Hugo Chávez als president. Volgens verscheidene media in Caracas plunderden de demonstranten supermarkten en andere winkels.

Een woordvoerder van de hulpverlenersorganisatie Provea zei dat de meeste rellen plaatshadden in de buitenwijken van de hoofdstad. Enkele betogers zouden op straat journalisten hebben aangevallen.

Ook in het militaire apparaat heeft niet iedereen zich neergelegd bij de vervanging vrijdag van Chávez door een voorlopige regering onder leiding van de ondernemer Pedro Carmona. Generaal Raul Isaias Baduel, bevelhebber van het korps van parachutisten in Maracay, op 80 kilometer ten westen van Caracas, weigert orders van de nieuwe regering op te volgen.

Een andere vertrouweling van Chávez, kapitein William Farinas, zei zaterdag dat Baduel een staatsgreep voorbereidt.

/NIEUWSChávez naar militaire basis gebracht