WASHINGTON - Dat Irak leden van al-Qaeda trainde in het gebruik van chemische en biologische wapens, baseerde de Amerikaanse geheime dienst vooral op informatie van een topman van al-Qaeda. Deze bron van de inmiddels achterhaalde informatie was enkele maanden na de aanslagen van 11 september gearresteerd in Pakistan. The New York Times heeft dat zaterdag gemeld.

De krant citeert anonieme veiligheidsdienstmedewerkers. Zij zeggen dat Ibn al-Shaykh al-Libi, een naaste medewerker van Osama bin Laden, zijn beweringen vorig jaar heeft ingetrokken. Hij deed dat echter pas nadat die de basis hadden gevormd voor verklaringen van president Bush, vice-president Cheny en minister Powell van Buitenlandse Zaken over banden tussen Irak en al-Qaeda met betrekking tot vergif, gassen en andere verboden wapens.

Al-Libi zit nog vast op een geheim verhoorcentrum van de inlichtingendienst CIA. Amerikaanse functionarissen zeggen dat zijn ingetrokken beweringen vragen oproepen over de waarde van de informatie die zulke gevangenen opleveren.