KLUNDERT - Bij een chemisch bedrijf op een industrieterrein in Klundert in Noord-Brabant heeft zaterdag een grote brand gewoed. Toen het vuur net was uitgebroken, deden zich enkele flinke explosies in het bedrijf voor. Niemand is bij de brand gewond geraakt.

Dat heeft de brandweer laten weten. Over de oorzaak van de brand en de omvang van de schade is nog niets bekend. Het bedrijf is gedeeltelijk in de as gelegd. In elk geval de productiehallen zijn door de brand verwoest.

Grote, zwarte rookwolken die in de wijde omgeving waren te zien, trokken richting Zevenbergen. De politie riep in verband daarmee via geluidswagens de inwoners van Zevenbergen op uit voorzorg ramen en deuren te sluiten. De brandweer heeft nergens gevaarlijke stoffen gemeten. De samenstelling van het bluswater wordt nog verder onderzocht.

De autoriteiten besloten geen alarmsirenes te gebruiken, omdat ze niet wisten of er gevaarlijke stoffen bij de brand waren vrijgekomen. Bovendien wilden ze mensen niet onnodig ongerust maken, zo bleek tijdens een persconferentie. Een helikopter van de politie heeft de rookwolken gevolgd om te kijken tot hoever die kwamen.

De brandweer, die van een zeer grote brand sprak en met 75 mensen ter plaatse is, legde direct een soort watergordijn aan tussen het getroffen bedrijf en een naastgelegen bedrijf. Korpsen uit Klundert, Moerdijk, Standdaarbuiten, Zevenbergen en Breda hebben het vuur bestreden.

De snelweg A17 tussen Roosendaal en Dordrecht is in verband met de brand tussen knooppunt Noordhoek en knooppunt Klaverpolder in beide richtingen ruim tweeënhalf uur afgesloten geweest. Ook de verbindingswegen A16 (Breda-Rotterdam) en A59 (Hellegatsplein-Oss) naar de A17 werden ter hoogte van de knooppunten afgesloten voor het verkeer.