ADDIS ABEBA - Sudan heeft zaterdag gezegd dat het mee zal werken aan de resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het land wordt opgedragen binnen dertig dagen een einde te maken aan de wreedheden in de westelijke regio Darfur.

"Sudan is niet blij met de resolutie, maar zal er naar beste kunnen aan meewerken'', aldus de Sudanese ambassadeur bij de Afrikaanse Unie (AU) tijdens een persconferentie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

De Sudanese minister van Informatie had vrijdagavond nog gezegd de "misleidende'' resolutie te verwerpen. De Sudanese ambassadeur bij de VN in New York repte van "Amerikaanse manipulatie'' die de kwestie-Darfur nu ,,uit zijn regionale context heeft gehaald''.

De door de VS opgestelde resolutie, die vrijdag werd aangenomen, dreigt met internationale actie als Khartum geen stappen onderneemt. In de westelijke regio Darfur maken door de Sudanese regering gesteunde Arabische milities jacht op burgers met een Afrikaanse achtergrond. Zij verkrachten vrouwen en branden dorpen plat.

Vermoedelijk zijn al 50.000 personen om het leven gekomen. Mogelijk zijn tienduizenden anderen tijdens de vlucht omgekomen. Meer dan een miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.