VATICAANSTAD - De strijd van het moderne feminisme voor macht en gelijkheid van de seksen ondermijnt het traditionele gezin en schept een klimaat waarin huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht worden gezien als acceptabel. Dit staat in een nieuw document van het Vaticaan, dat zaterdag openbaar is gemaakt. Daarin stelt de kerk dat feminisme "in strijd is met de waarachtige vooruitgang van vrouwen''.

In het 37 pagina's tellende geschrift "Over de samenwerking van mannen en vrouwen in de Kerk en in de Wereld'' stelt het Vaticaan dat vrouwen gerespecteerd moeten worden en dat zij op de werkvloer dezelfde rechten moeten hebben als mannen, maar dat de verschillen tussen de seksen moeten worden erkend en geprezen. Rivaliteit tussen de seksen is taboe.

De opsteller van het document, curiekardinaal Joseph Ratzinger, haalt fel uit naar de feministische neiging het verschil tussen man en vrouw vooral historisch en cultureel te verklaren en de biologische verschillen tot een minimum terug te brengen.