DEN HELDER - De ongeveer duizend deelnemers aan de 46e editie van de Strandzesdaagse, een 140 kilometer lange wandeltocht van Hoek van Holland naar Den Helder, hebben zaterdag rond het middaguur de finishplaats bereikt. De zesdaagse telde dit jaar slechts twintig uitvallers, zo meldde de organisatie zaterdag.

De wandelaars vertrokken afgelopen maandag vanuit Hoek van Holland en liepen in zes dagen naar Den Helder. Onderweg deden zij de kustplaatsen Wassenaar, Noordwijk, Velsen, Egmond aan Zee en Callantsoog aan. De deelnemers sliepen op campings of speciaal voor hen als camping ingerichte sportvelden.

Na aankomst op het strand van Huisduinen (Den Helder) kregen de strandgangers zaterdag van de organisatie een aandenken in de vorm van een zandloper. Op het Dorpsplein van Huisduinen was speciaal voor de deelnemers nog een afscheidsfeest georganiseerd. Volgens organisator W. van Loo namen sommige deelnemers vervolgens "met tranen in de ogen'' afscheid van de medewandelaars.

Burgemeester

Voor het eerst in de geschiedenis van de wandeltocht liep dit jaar een burgemeester mee. Het was J. Staatsen van Den Helder. Ook de directeur van de regionale VVV, J. Roelofsen, liep mee. De jongste deelnemer was twaalf jaar oud. Een echtpaar liep de strandtocht voor de 41e keer.

De EHBO moest dit jaar opvallend veel blaren prikken, aldus de organisatie. Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met het warme weer de afgelopen week. Verder verliep de Strandzesdaagse zonder incidenten.

Het evenement vond dit jaar voor de 46e keer plaats. De eerste keer was in 1959. Toen waren er 37 wandelaars. De eerste drie jaren liepen de deelnemers van Den Helder naar Hoek van Holland, maar daarna besloot initiatiefnemer H. Horsman voortaan "naar huis te lopen'', aldus Van Loo. De laatste jaren telt de tocht duizend deelnemers. Hoewel de belangstelling elk jaar groot is, kunnen er organisatorisch gezien niet meer meedoen.