LAMPEDUSA - In Zuid-Italië zijn zaterdag in enkele uren tijd weer honderden vluchtelingen uit Afrika geland. Meer dan 330 personen, onder wie vrouwen en kinderen, bereikten het eilandje Lampedusa ten zuiden van Sicilië met vier boten. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten meegedeeld.

De meeste passagiers van de schepen komen uit Noord-, Midden- en West-Afrika. Aan boord zouden zich ook Pakistani en Palestijnen hebben bevonden. De illegale immigranten zijn naar een opvangkamp op Lampedusa gebracht.

Te klein

Vorige weekeinde arriveerden ongeveer vijfhonderd vluchtelingen op Lampedusa. Omdat het opvangcentrum op het eilandje met 190 plaatsen te klein is om zoveel mensen op te vangen, zijn de meesten naar Sicilië en het Italiaanse vasteland gebracht. Daar wachten zij in centra voor illegalen. De verwachting is dat de meesten uitgewezen zullen worden.

In de laatste week van juli zijn in Italië meer dan 1100 personen illegaal het land binnengekomen via de zee. De Italiaanse autoriteiten denken dat de mensensmokkelaars uit Noord-Afrika de afgelopen week zo actief zijn geweest omdat het weer goed is en de zee rustig.

Italië vreest dat honderdduizenden Afrikaanse en Aziatische vluchtelingen de komende jaren Italië proberen te bereiken en vervolgens over de rest van Europa uitzwermen. Bij de oversteek over de Middelandse Zee zijn de afgelopen jaren al honderden illegalen verdronken.