BRUSSEL/GHISLENGHIEN - In het Waalse Ghislenghien zijn er nog drie vermisten na de zware gasexplosies van vrijdag. Mogelijk liggen hun lichamen nog op het terrein en zijn zij meegeteld bij de vijftien doden van de ramp tot nu toe. Waarschijnlijk gaat het om vermiste leden van de vrijwillige brandweer uit het nabijgelegen Ath. Van dat korps zijn al zeker vijf personen om het leven gekomen.

Verder liggen er in verschillende brandwondencentra in België nog een kleine tiental personen die in levensgevaar verkeren en kunstmatig beademd worden. De vrees bestaat dat het dodental daardoor in het weekeinde nog op zal lopen. In totaal zijn er nog gewonden, van wie er twaalf zijn opgenomen in Franse ziekenhuizen.

De Belgische koning Albert zal de plaats van de ramp zaterdag bezoeken. Het staat nog niet vast hoe laat hij naar Ghislenghien gaat. De vorst onderbrak vrijdag zijn vakantie in het buitenland om naar België terug te keren. Vrijdag keerde ook al premier Verhofstadt terug van vakantie in Italië om naar Ghislenghien te komen.

Nationale rouw

Verhofstadt kondigde vrijdag meteen een periode van nationale rouw af. Tot aan de begrafenis van de slachtoffers, mogelijk medio volgende week, zullen aan alle officiële gebouwen in België de vlaggen halfstok hangen. De premier sprak van een "nationale ramp''. "Heel ons land is in rouw'', aldus Verhofstadt.

De Belgische brandweerlieden vragen ondertussen om duidelijker procedures en betere risico-analyses bij meldingen over gaslekken. Volgens de Brandweervereniging Vlaanderen gebeurt het nog te vaak dat brandweerlieden aan onnodige risico's worden blootgesteld, zoals vrijdag bij de twee zware explosies in Ghislenghien het geval was.

Volgens de Belgische brandwondenexpert Berx waren de Waalse brandweermannen vrijdag wel op de hoogte van het grote gevaar. Hij leidt dat af uit de aard van de brandwonden van de overleden brandweermannen. Zij hadden allemaal de meest hevige wonden op hun rug. Volgens Berx wisten zij dat zij zich uit de voeten moesten maken.

Media

Felrode, vlammende foto's en het woord ,,hel'' overheersen op de voorpagina's van de Belgische kranten van zaterdag. Vooral beelden van de vuurzee die vrijdagochtend een industrieterrein in het Waalse Ghislenghien verschroeiden, moeten de omvang van de ramp aangeven.

Het Volk

De Vlaamse krant Het Volk, vroeger de spreekbuis van de christelijke vakbeweging, spreekt eenvoudigweg over ,,De Hel'' en toont over de volle breedte van de pagina een foto van de vlammenzee. Ook veel andere Belgische dagbladen hebben soms ingekleurde foto's van de vuurzee als achtergrond. De regionale Franstalige krantengroep La Meuse, La Province, La Nouvelle Gazette en La Capatile spreekt evenals Het Volk alleen over "L'Enfer'' (de hel).

Alle dagbladen gaan ook op de binnenpagina's uitgebreid in op de ramp, vaak met speciale bijlages. De Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard legt op de voorpagina de nadruk op de periode van nationale rouw die door premier Verhofstadt vrijdag werd afgekondigd. Verder besteedt de krant aandacht aan de gevaren van het werken met gasleidingen.

De Morgen

De progressieve krant De Morgen vraagt zich af of de ramp niet "onvermijdelijk'' was, omdat een nieuw bedrijf boven op een grote internationale gasleiding werd gebouwd. Verder roept de redactie de vraag op waarom er niet meteen na de eerste ontploffing werd besloten tot een evacuatie van omwonenden. Het populaire dagblad Het Laatste Nieuws bloklettert ook "Evacuatie start veel te laat''. De krant spreekt verder over de zwaarste explosie in 37 jaar in België.

Oorlogsgebied

Grote concurrent Het Nieuwsblad kopt "dit is oorlogsgebied'' en gaat uitgebreid in op de rol van brandweerlieden bij gaslekken. Experts vragen in de krant ook om betere maatregelen en risico-analyses. Het Belang van Limburg spreekt over een "moordende knal''.

Zusterblad Gazet van Antwerpen komt met de bescheiden kop "ze hadden geen kans'' en besteedt verder ook vooral aandacht aan de brandweerlieden. Zakenkrant De Tijd houdt het nuchter op "vijftien doden bij ontploffing gasleiding in Gellingen'', zoals Ghislenghien in het Nederlands heet.

18 doden

Aan Franstalige kant overheersen de felle foto's meer dan in de Vlaamse dagbladen. De regionale krantengroep Vers L'Avenir kopt tegen een decor van vlammen: "Ghislenghien, L'Apocalypse''. Vers L'Avenir gaat overigens al uit van een hoger dodental en spreekt over achttien slachtoffers. De populaire krant La Dernière Heure kopt "8.55, tout explos'' (alles gexplodeerd).

La Libre

Het katholieke dagblad La Libre Belgique doet het nog wat bescheidener aan en heeft het over de volle breedte van de voorpagina alleen over "Ghislenghien, 08.55''. Ook de Brusselse krant Le Soir komt in de eerste editie alleen met een kop die tijdstip en plaats van de ramp vermelden.