DEN HAAG - De Zwarte Zaterdag op de Europese wegen heeft het drukste punt bereikt. Volgens de ANWB was de vakantiedrukte rond 13.30 uur op zijn hoogtepunt. Een uur later namen de files geleidelijk aan af. De wegen in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk hadden rond het middaguur volgens de bond veel weg van reusachtige parkeerplaatsen.

De aangekondigde Zwarte Zaterdag begon al vroeg. In Frankrijk stond omstreeks 07.00 uur al ongeveer 200 kilometer file, vooral op de routes naar de zon. Rond het middaguur was dat opgelopen tot 675 kilometer. Met name de A10 (Parijs - Bordeaux) was overvol. In het oosten van de Rhônevallei op de A7 tussen Lyon en Orange stond rond 13.30 uur 45 kilometer en naar het zuiden via de A9 tussen Orange en Perpignan in totaal ruim 30 kilometer.

Miljoenen Fransen uit onder meer de regio Parijs gaan dit weekeinde op weg naar hun vakantieadres. Zeer vele anderen keren terug naar huis. Traditioneel leidt dit tot honderden kilometers file en vele ongelukken.

In Oostenrijk staat voor de Tauerntunnel (Salzburg - Villach) 25 kilometer file en bedraagt de wachttijd vijf uur. De Duitse wegen staan vooral vol in het noorden naar de kust en Scandinavië. Op de A1 Bremen-Hamburg-Lübeck schuift het verkeer aan in een file van 35 kilometer. In het zuiden zit de A7 van Ulm naar Reutte verstopt. Tussen Vöhringen en Memmingen staat 30 kilometer. Op de A8 (München - Salzburg) belandt het vakantieverkeer in beide richtingen in lange files.

In Zwitserland was de file op de A2 bij de St. Gotthardtunnel nog relatief kort met 10 kilometer. De wachttijd bedraagt daar twee uur.