NEW YORK/ACCRA - De VN-Veiligheidsraad heeft Sudan vrijdag opgedragen binnen dertig dagen een einde te maken aan de wreedheden in de westelijke regio Darfur. Doet de regering in Khartum dat niet, dan dreigt er internationale actie. De Sudanese minister van Informatie zei vrijdagavond direct de "misleidende" resolutie te verwerpen.

De resolutie werd niet zonder slag of stoot aangenomen. De Verenigde Staten, die de resolutie hadden opgesteld, moesten dagenlang onderhandelen over de tekst. Pas toen de Amerikanen de ontwerpresolutie afzwakten en niet meer expliciet dreigden met sancties, gingen dertien van de vijftien leden in de raad akkoord. Nu verwijst de tekst naar artikel 41 van het VN-handvest, dat de mogelijkheid van sancties schept.

Onthouding

China en Pakistan onthielden zich van stemming. De Chinese vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad zei zelfs niets te zien in een impliciete verwijzing naar strafmaatregelen. Dergelijke opmerkingen maken de situatie alleen maar gecompliceerder, aldus de diplomaat.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Danforth toonde zich echter opgetogen. De resolutie garandeert dat Darfur tot er vrede is voor de inwoners in de belangstelling van de Veiligheidsraad en de wereld zal staan, aldus de Amerikaan.

Wapenembargo

De dertien landen stemden ook in met een onmiddellijk wapenembargo tegen alle strijdende partijen in de Sudanese regio, waar de regering en Arabische milities hard optreden tegen Afrikaanse stammen. Ook moet Khartum de plunderende rebellen juridisch vervolgen.

Franse militairen

De Franse president Chirac heeft vrijdag opdracht gegeven Franse militairen die in Tsjaad gestationeerd zijn, in staat van paraatheid te brengen gezien de "ernst van de humanitaire situatie" in het aangrenzende Darfur. De Franse militairen nemen deel aan de beveiliging van het gebied aan de Tsjadische kant van de grens.

Een onderzoek van de Afrikaanse Unie (AU) liet vrijdag zien dat de situatie in Darfur de afgelopen weken alleen maar is verslechterd. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, momenteel voorzitter van de AU, sprak van "formele verslechtering".

In het gebied, ter grootte van Frankrijk, maken door de regering gesteunde Arabische milities jacht op burgers met een Afrikaanse achtergrond. Zij verkrachten vrouwen en branden dorpen plat.

Top Ethiopië

De 53 leden van de Unie zouden daarom meer troepen naar het gebied moeten sturen, aldus de Nigeriaanse president. Het Afrikaanse samenwerkingsverband besloot eerder deze maand op een top in Ethiopië om circa 300 militairen naar Darfur te sturen. Zij worden er begin augustus met Nederlandse toestellen naartoe gevlogen.

Waarnemers

In het gebied zijn al 96 waarnemers van de AU. Die controleren of de regering en de rebellenorganisaties een in april overeengekomen staakt-het-vuren naleven.

De burgeroorlog in de onherbergzame Sudanese regio heeft vermoedelijk al 50.000 personen het leven gekost. Mogelijk zijn tienduizenden anderen tijdens de vlucht omgekomen. Meer dan een miljoen personen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

De VN spreken van de ernstigste humanitaire ramp die zich momenteel in de wereld afspeelt. Het Amerikaanse Congres heeft de crisis inmiddels 'genocide' genoemd.