GAZA - De Palestijnse leider Arafat heeft "alle terroristische daden tegen burgers, Israëliërs of Palestijnen" veroordeeld. Hij deed dat in een officiële verklaring die is gepubliceerd uit naam van hem en van die van de Palestijnse Autoriteit.

"We veroordelen de gewelddadige acties tegen Israëlische burgers scherp, vooral de laatste in Jeruzalem", zo luidt de verklaring van Arafat, door het Palestijnse persbureau WAFA is verspreid.

Arafat veroordeelde ook "de slachting die de Israëlische bezettingslegers hebben aangericht onder Palestijnse burgers en vluchtelingen in de stad Nablus, het kamp van Jenin en bij de Geboortekerk in Bethlehem".

Israël verwerpt verklaring

De Israëlische regering verwierp de verklaring van Arafat. Zij beschuldigde de Palestijnse leider ervan met twee monden te spreken. "Aan de ene kant geeft hij verklaringen uit waarin hij het terrorisme veroordeelt", aldus Danny Ayalon, een naaste medewerker van president Sharon. "Aan de andere kant roept hij op tot geweld en steunt hij het terrorisme."

Zondag ontmoeting Powell en Arafat

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft zondagochtend een ontmoeting met de Palestijnse leider Arafat. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdag weten dat Powell naar Ramallah reist om Arafat te ontmoeten. Arafat zit ingesloten in zijn hoofdkwartier in Ramallah. Colin Powell zegde de afspraak van zaterdag af, in reactie op de Palestijnse zelfmoordaanslag van vrijdag in Jeruzalem waarbij zes doden vielen.

De Amerikaanse autoriteiten stelden na de aanslag als voorwaarde voor een ontmoeting met Powell, dat Arafat de zelfmoordaanslagen zou veroordelen. In reactie daarop liet Arafat via woordvoerders weten dat hij dat alleen zou doen, als de Verenigde Staten de 'slachting' van Palestijnen door het Israëlische leger zouden veroordelen.

/DOSSIERMidden-Oosten