AMSTERDAM - Schiphol verwacht zaterdag en zondag het drukste weekend in haar bestaan. De luchthaven verwacht ongeveer 150 duizend aankomende en vertrekkende passagiers. Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) bevestigt een enorme toename in last-minute boekingen in Nederland in de laatste vier weken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Schiphol ontving in hetzelfde weekend vorig jaar 145 duizend passagiers. Woordvoerder Mirjam Snoerwang van Schiphol meldt een toename van last-minute vluchten. Vooral Turkije zou zeer gewild zijn. "De angst te vliegen is duidelijk weg bij de Nederlanders", aldus Snoerwang over het effect van de aanslagen van 11 september 2001 in New York. "Ik vraag me af of dat trouwens een groot effect heeft gehad. De Sars-epidemie en de oorlog in Irak hadden een groter effect qua daling."

De ANVR zegt daarover dat Nederlanders nuchterder zijn dan de rest van de wereld. "Wij pakken natuurlijk gauw weer de koffers", aldus woordvoerder Mirjam Desmé. "Wat ik wel opmerkelijk vind, is dat veel mensen hebben gewacht totdat Oranje uit het EK werd geschopt. Samen met het late mooie zomerweer, besloten een half miljoen Nederlanders toen opeens te boeken. En daarbij niet alleen simpele strandvluchten, maar bijvoorbeeld ook naar Azië en andere verre intercontinentale vluchten."

Turkije populair

Uit cijfers van het Verbond blijkt dat Turkije dit jaar Spanje wel inhaalt als de nummer één zomerbestemming. Dat leek het vorig jaar al te doen, maar de oorlog in buurland Irak gooide roet in het eten. "Turkije is gestegen met 24 procent en Spanje gedaald met 16 procent", aldus Desmé. Verder zijn autovakanties naar Frankrijk minder populair geworden. "Voor dat benzinegeld lig je natuurlijk tegenwoordig ook al op het Braziliaanse strand."