TOKIO - Een op de vijf vrouwelijke middelbare scholieren in de Japanse hoofdstad lijdt aan de eetstoornis anorexia nervosa. Dit blijkt uit een studie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onder ruim tweehonderd meisjes van 14 en 15 jaar, zo meldt het Japanse persbureau Kyodo.

De onderzoekers bekeken de gegevens van 219 meisjes die in 1987, 1992 en 1997 de eerste fase van het middelbaar onderwijs afsloten. Zij keken hoe lengte en gewicht van de meisjes zich ontwikkelden in de tweede fase van het middelbaar onderwijs.

Uit de gegevens blijkt dat van de groep die in 1987 naar de tweede fase ging 5,6 procent aan anorexia leed. Van de groep die vijf jaar later naar de tweede fase ging was dat 6,7 procent en van de laatste groep 5,5 procent.

Eenmaal in de derde fase van het middelbaar onderwijs nam dat percentage sterk toe. Daarin bleek een op de vier meisjes een ongezond laag gewicht te hebben. In Japan zijn zeer veel tienermeisjes geobsedeerd door slank zijn of slank worden. Dieettijdschriften zijn in deze leeftijdscategorie zeer populair.