AMSTERDAM - De inwoners van een dorp in Noord-India hebben 37 toeristen achttien uur lang gegijzeld uit protest tegen de ontvoering van drie Indiërs in Irak. Dat heeft de Indiase politie vrijdag bekendgemaakt. Onder de gegijzelden was een Nederlander.

De gijzelnemers eisten van de regering dat die meer doet om de drie Indiërs vrij te krijgen. De gijzeling vond plaats in het dorp Santoshgarh in het district Una, waar twee van de drie in Irak ontvoerde vrachtwagenchauffeurs vandaan komen.

De Iraakse extremisten die de Indiërs en vier anderen hebben ontvoerd dreigen de gijzelaars te vermoorden als het Koeweitse bedrijf waar ze voor werken zijn activiteiten in Irak niet staakt. Ook eisen de extremisten schadevergoeding voor de families van gedode Irakezen in Fallujah en de vrijlating van alle Iraakse gevangenen die vastzitten in Amerikaanse en Koeweitse gevangenissen.

De twee bussen waarin de gegijzelde groep, die naast de Nederlander bestond uit 22 Britten, drie Tibetanen, twee Polen, twee Zwitsers, twee Zuid-Koreanen, een Amerikaan, een Japanner, een Canadees en twee personen met onbekende nationaliteit, werden donderdagavond bij Santoshgarh tot staan gedwongen. De 37 toeristen werden door de dorpsbewoners urenlang vastgehouden in hun bussen en later overgebracht naar een tempel. De politie wist na ruim achttien uren de gijzelnemers te overreden hun actie te staken.