DEN HAAG - Politie en justitie in Den Haag hebben in juni en juli zes mannen aangehouden die vrouwen verplichtten tot prostitutie. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) om zogeheten loverboys, mannen die meisjes en jonge vrouwen eerst in de watten leggen en ze daarna de prostitutie in loodsen.

Een woordvoerder van het OM meldde vrijdag dat de arrestanten zes mannen uit Den Haag zijn, tussen de 21 en 25 jaar. Vijf van hen zitten al sinds eind juni vast, de zesde sinds vorige week. Voor zover bekend werkten ze niet samen. Voor zover nu duidelijk is, zijn de slachtoffers vrouwen van 15, 18 en 22 jaar uit Den Haag en twee meisjes van 16 uit Veenendaal.

Kwetsbaar

De slachtoffers van loverboys zijn over het algemeen meisjes of jonge vrouwen die kwetsbaar zijn doordat ze een negatief zelfbeeld hebben. Ook hebben ze in veel gevallen slechte sociale contacten en komen ze uit gebroken gezinnen. Met het geven van complimentjes en dure cadeaus geven de loverboys - meestal knappe, snelle jongens - deze vrouwen het gevoel dat ze speciaal zijn. Tegelijkertijd maken ze hun slachtoffers afhankelijk. Na verloop van tijd willen de mannen geld zien en moet het meisje gaan werken, meestal als prostituee.

Meer arrestaties

Volgens het OM verricht de politie de komende tijd mogelijk meer arrestaties. Ook kan het zijn dat zich nog meer slachtoffers melden bij de politie. De zaak kwam aan het rollen doordat de vrouwen aangifte deden tegen de uitbuiters. Het team Commerciële Zeden van de politie Haaglanden onderzoekt sinds december 2003 de loverboy-zaken.

Hoeveel meisjes en vrouwen slachtoffer worden van loverboys is niet helemaal duidelijk. Schattingen lopen uiteen van duizend tot per jaar. Diverse steden, waaronder Zwolle, begonnen de afgelopen jaren met een speciaal op loverboys gerichte aanpak, waaraan justitie, politie en hulpverlening meewerken.

De Tweede Kamer pleitte in april bij minister Donner van Justitie voor een hardere aanpak van loverboys. Zwaardere straffen, registratie van de achtergronden en onderzoek naar de omvang van het probleem zouden daarbij moeten worden ingezet. Donner zag echter niets in die maatregelen, omdat het probleem volgens hem al wordt aangepakt binnen de bestrijding van minderjarigenprostitutie. De aanpak van loverboys wordt nog niet landelijk geregeld. /LINK
Beware of Loverboys (Nederlands)