AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voorde rechtbank in Amsterdam acht jaar gevangenisstraf geëist tegen detwee mannen die worden verdacht van het afpersen van meubelconcernIKEA. De Poolse verdachten zelf ontkennen dat zij de afperserszijn. Volgens hen zijn twee Russen verantwoordelijk voor deafpersing.

IKEA in Amsterdam kreeg op 3 december 2002 een brief binnen diewas geschreven in gebrekkig Duits. De afzender eiste 250.000 euroin gebruikte biljetten. In de brief stond dat in de IKEA-filialenin Amsterdam en Sliedrecht explosieven waren geplaatst.

De dag erna werden in de vestigingen in Amsterdam en Sliedrechtinderdaad explosieven gevonden. In Sliedrecht kwam de bom zelfsgedeeltelijk tot ontploffing, maar dit gebeurde op hetpolitiebureau toen experts het explosief onderzochten en onklaarwilden maken.

Straf

Officier van justitie M. van IJzendoorn zegt "zo'n hoge strafte eisen", omdat er destijds een grote schok door Nederland gingtoen bleek dat scherpe explosieven in IKEA-vestigingen in Nederlandwaren geplaatst. De bommen waren ook nog instabiel waardoor eenexpert ernstig gewond raakte, toen het projectiel af ging.De aanklager meent dat het plaatsen van de bommen heeft geleidtot een "absurd gevaarlijke situatie". Iedereen weet volgens hemdat deze keten door veel mensen en ook mensen met jonge kinderenwordt bezocht.

Vestigingen

De verdachte Polen zijn de 25-jarige J.S. en de-jarige W.S. . Zij zeggen dat ze alleen de twee doorhen genoemde Russen naar Nederland hebben gereden. Ze gingen eerstnaar IKEA in Sliedrecht en daarna naar de vestiging in Amsterdam.De twee zouden de Russen hebben geholpen door bij IKEA in Amsterdamte kijken waar de beveiligingscamera's hingen.

De politie heeft alles in het werk gesteld om de genoemde Russente achterhalen, maar ieder spoor naar hen liep dood. Van IJzendoornacht het verhaal van de twee Polen dan ook onaannemelijk.Donderdag liet de voorzitter van de rechtbank M. van Kamp wetendat IKEA eind 2002 een kwart miljoen euro probeerde te betalen aande afpersers.

Vrijdag nuanceerde ze dit enigszins. Volgens Van Kampwilde IKEA dit niet zelf doen. Wel was het concern bereid eventueelten behoeve voor de opsporing op korte termijn geld beschikbaar testellen om via dat geld de daders bij een mogelijke gecontroleerdeoverdracht van het geld te kunnen traceren.