Koning Willem-Alexander en koningin Máxima verlaten Sotsji dinsdagavond met een tevreden gevoel, maar hadden graag langer willen blijven om de succesvolle Nederlandse schaatsers langer aan te moedigen.

Het koninklijk paar was getuige van een uitmuntend begin van de Spelen voor de Nederlandse schaatsers.

"Acht medailles in vier dagen. Mooier hadden we het niet kunnen voorspellen", aldus Willem-Alexander tegen NU.nl, dinsdag bij het verlaten van de Adler Arena na de bronzen medaille van Margot Boer op de 500 meter.

"Wat een persoonlijke triomf voor Margot dat ze nu eindelijk van die vierde plaats af is. De vreugde, de blijdschap en de ontlading waren geweldig om te zien."

De koning en koningin waren sinds vrijdag in Sotsji en vliegen dinsdagavond weer naar huis. Willem-Alexander had voor de schaatsers graag langer willen blijven. "Het sporthart wil altijd hier blijven, maar het hart voor Nederland gaat ook mee die kant op." 

Nederland heerst tot nu toe bij het schaatsen in Rusland. De koning, aanwezig als erelid van het IOC, hecht eraan te zeggen dat het niet komt door de matige concurrentie uit het buitenland.

"We zijn fantastisch, maar het is echt niet zo dat we de enige zijn. Er zijn ontzettend veel andere landen die aan de top schaatsen."

Veelbesproken

Het bezoek van het koninklijk paar en premier Mark Rutte, die zondag al naar Nederland vertrok, aan Sotsji was veelbesproken. Critici vonden de delegatie veel te zwaar gezien het feit dat veel wereldleiders thuis bleven uit protest tegen de anti-homowet in Rusland.

Voor Willem-Alexander waren het de eerste Spelen als erelid van het IOC. Zijn lidmaatschap moest ingeleverd worden omdat hij koning werd. Het zorgde er niet voor dat de Spelen heel anders waren dan normaal voor de koning.

"Ik heb alle rechten behalve stemrecht. Daarom kon ik ook die medailles uitreiken. Ik was er erg blij om dat ik niet echt dagelijks, maar op de achtergrond nog mee kan denken."