BRUSSEL/GELLINGEN - Bij een explosie bij een gasfabriek inhet Waalse Gellingen zijn vrijdag zeker vijftienpersonen omgekomen en tweehonderd mensen gewond geraakt. Dit meldde de Belgische minister van Defensie Flahaut.

Bekijk de helikoptervideo: Modem/ Breedband

Bekijk video van de explosie: Modem/ Breedband


De explosie deed zich voor rond 09.30 uur

Vrijdag rond 17.00 uur was er nog sprake van 112 gewonden, onder wie 34 zeer ernstig verbrandden. Artsen vrezen voor het leven van verschillende mensen. Officieel waren rond 17.00 uur tien doden al geborgen. Kort na het avonduur is er in Ath bij Ghislenghien een persconferentie.

De gasexplosie heeft drie medewerkers van het Belgische energiebedrijf Electrabel getroffen. Een van de werknemers is ter plaatse overleden, de tweede werd zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis en de derde heeft geen lichamelijk letsel, maar verkeert in shock. Dat heeft Electrabel vrijdag bekendgemaakt.

's Ochtends om 8.00 uur werden de diensten Netten Wallonië van Electrabel opgeroepen met de melding dat er een gaslek in Ghislenghien was geconstateerd. Op het moment dat de drie medewerkers samen met hulpdiensten bezig waren om een veiligheidsperimeter rond de locatie in te stellen, deed de explosie zich voor.

Zwaargewonden

In België zijn er voor de zwaar verbranden maar twintig behandelplaatsen. Een deel van de gewonden is al overgevlogen naar Noord-Frankrijk en Duitsland. Op Nederlandse brandwondencentra wordt vooralsnog geen beroep gedaan.

Beverwijk

Het brandwondencentrum in Beverwijk had eerder op de dag het verzoek gekregen de capaciteit te inventariseren voor de mogelijke opvang van slachtoffers van de gasexplosie. Maar het coördinerend centrum in België heeft vrijdagmiddag meegedeeld dat naar alle waarschijnlijkheid geen slachtoffers van de explosies in België naar Nederlandse brandwondencentra hoeven te worden overgebracht. Vijf patiënten zijn overgebracht naar brandwondencentra in Frankrijk en de overige slachtoffers zijn allen in Belgische centra opgevangen.

De drie Nederlandse centra in Rotterdam, Beverwijk en Groningen zijn de komende drie dagen wel stand-by. "Het kan zijn dat de toestand van sommige slachtoffers verergert en dat ze alsnog onze specialistische hulp nodig hebben'', aldus een woordvoerder van het centrum in Beverwijk. Volgens een woordvoerder in Rotterdam is er genoeg capaciteit in België en zijn er zelfs nog twee of drie bedden in Antwerpen beschikbaar.

Volgens minister Flahaut, die als één van de weinigen de plaats van de ramp heeft bezocht, is op het bedrijfsterrein een "enorme krater'' te zien. "Alles in de omgeving is verder vernield'', aldus de bewindsman tegenover journalisten, die op grote afstand worden gehouden. Flahaut heeft zes helicopters ingezet voor het transport van gewonden. Daarvoor worden verder ook Franse legerhelicopters gebruikt.

De snelweg E429 tussen Brussel en Doornik is weer open, nadat deze door de gasexplosie urenlang volledig was afgesloten. De afslag naar het getroffen Waalse dorp blijft wel dicht. Ghislenghien is nog steeds zo goed als onbereikbaar.

Hoge fase rampenplan

Twee nabijgelegen bedrijven staan in brand. Daardoor wordt een giftigerook verspreid. In de omgeving is de op één na hoogste fase van hetrampenplan afgekondigd.


Zeker tweehonderd mensen zijn gewond geraakt

Door de hevige rookontwikkeling is de snelweg A8 of E429 tussenBrussel en Doornik gedeeltelijk voor het verkeer afgesloten. Ookdiverse wegen richting het Vlaamse Geraardsbergen zijn voorlopigdicht. De explosie deed zich voor rond 09.30 uur en blies hetnabijgelegen bedrijf bijna volledig weg.

Boorwerkzaamheden

Volgens plaatsvervangend gouverneur Petit van de provincieHenegouwen is de explosie veroorzaakt door het doorboren van eengasleiding bij werkzaamheden. Volgens gasnetwerkbeheerder Fluxys isde explosie echter het gevolg van een lek in een leiding.


In de omgeving is de op één na hoogste fase van hetrampenplan afgekondigd

In eenpersbericht stelde Fluxys dat er "meerdere doden" zijn, onder wiepersonen die naar het lek kwamen kijken. Petit heeft het leger ende civiele bescherming uit andere provincies en Fransedepartementen om hulp gevraagd.

Koning Albert en Verhofstadt

De Belgische koning Albert zal zaterdag de plaats van de ontploffing in het Waalse Ghislenghien bezoeken. De Belgische vorst zal daarvoor voortijdig van zijn vakantie in het buitenland terugkeren, zo heeft een woordvoerder meegedeeld.

Ook de Belgische premier Guy Verhofstadt heeft vrijdag zijn vakantie in het Italiaanse Toscane onderbroken in verband met de gasexplosie. Verhofstadt wordt met een militair vliegtuig naar België gebracht en zal later in de middag arriveren. Hij wil zo snel mogelijk de rampplek bezoeken.

Balkenende en Beatrix

Premier Balkenende heeft vrijdag zijn Belgische collega Verhofstadt gebeld om zijn medeleven te betuigen met de slachtoffers van de gasexplosie in het Waalse Ghislenghien. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal Balkenende namens de Nederlandse regering zijn medeleven ook nog per brief overbrengen.

Balkenende belde Verhofstadt vanaf zijn vakantieadres in Nederland. De Belgische premier heeft zijn vakantie in Italië onderbroken en is op de terugweg naar zijn land.

Koningin Beatrix heeft vrijdag een condoleancetelegram gestuurd aan de Belgische Koning Albert.

Gasleidingnet

Het Belgische gasleidingnet verkeert in een prima staat en is zeker net zo goed als de Nederlandse gaspijpleidingen. "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de explosie in België is veroorzaakt door bijvoorbeeld de slechte kwaliteit van de leiding'', zei een woordvoerder van de Gasunie vrijdag. Deze onderneming beheert in Nederland het gasnet.

De gasleidingen in heel West-Europa zijn allemaal van goede kwaliteit, aldus de zegsman. "De beheerders van de netwerken gebruiken internationale standaardsystemen. Ze wisselen onderling allerlei informatie uit en voeren geregeld inspecties uit aan het gasnetwerk.'' Als een beheerder het niet zo nauw neemt met deze inspecties, zullen branchegenoten dat zeker aankaarten, stelt de Gasunie.

Enschede

De gasexplosie in het Belgische Ghislenghein van vrijdagochtend is wat betreft omvang te vergelijken met de vuurwerkramp in Enschede vier jaar geleden. "Met zoveel dodelijke slachtoffers, gewonden en de commotie zijn beide gebeurtenissen zeker vergelijkbaar'', aldus een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor brandweer en rampenbestrijding Nibra.

Voor het Nibra is de oorzaak van de ramp in Wallonië nog niet geheel duidelijk. "We horen elk uur iets anders, maar wel is duidelijk dat de gasleiding werd gerepareerd. Het kleinste vonkje kan genoeg zijn om de boel te laten ontploffen. De omvang van zo'n klap is dan weer afhankelijk van de vraag of er druk staat op de gaspijp en hoeveel gas er inzit'', legt de woordvoerder uit. Volgens hem is de kans klein dat iemand die er vlakbij staat, een dergelijke explosie en vuurzee overleeft.

De lucht die mensen inademen is gloeiend heet en kleren vatten vlam. De Nibra-woordvoerder: "Wat ik op tv heb gezien, was een enorme fakkel en dat overleef je niet.'' Volgens hem kan een dergelijke ramp met een aardgasleiding ook in Nederland gebeuren. "Er kan zich altijd een ongeluk voordoen.''

Paus

Ook Paus Johannes Paulus II heeft vrijdag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de explosie. In een telegram stelt hij te hebben gebeden voor de "talloze gewonden en hun families, opdat ze troost en steun kunnen vinden in deze zware beproeving''. Dat meldde vrijdagmiddag het Italiaanse persbureau ANSA. Verder moedigt de kerkvorst de hulpverleners aan bij hun "belangrijke opdracht''.

/LINK

VRT Nieuws