Nu het Internationaal Olympische Comité (IOC) bezig is de kosten voor het organiseren van de Spelen drastisch te verlagen, gloort er wellicht hoop voor een nieuw bid van Nederland na het afhaken voor de Spelen van 2028.

Dat zegt IOC-lid Camiel Eurlings in een interview met NU.nl.

De voormalig voorzitter van de stichting Olympisch Plan 2028 hoopt dat het binnenhalen van het belangrijkste sportevenement straks niet meer alleen voor grote landen is weggelegd.

"Het is van belang dat niet alleen landen als Rusland of China die er megaveel geld inpompen, de Spelen kunnen organiseren, maar dat ook bescheiden landen zoals Nederland daar met een klein budget toe in staat zijn", vertelt Eurlings in Sotsji, waar de Winterspelen bezig zijn.

Bekijk het interview met Eurlings:

Aangewakkerd

De 40 miljard euro die Rusland heeft uitgegeven om de Spelen naar Sotsji te halen, heeft de discussie over de kosten aangewakkerd. De nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach wil dat het benodigde budget naar beneden gaat. Ook de voorbereidingskosten om een bid uit te brengen zijn volgens hem te hoog.

Eurlings: "Die kosten zijn niet alleen voor de Spelen, maar ook omdat ze hier een hele wintersportstad wilden creëren, met voor straks een Formule 1-circuit. Maar goed, deze Spelen zijn heel duur en het moet goedkoper kunnen. Het uitbrengen van een bid alleen al kan veel positiefs opleveren voor een land."

Waakvlammetje

Op dit moment is Nederland daar even niet aan toe, volgens de voormalig minister van Verkeer en Waterstaat, maar de stemming zou zo weer om kunnen slaan. De zeven medailles die in Sotsji al zijn verzameld, vormen volgens Eurlings een goede stimulans.

"Nu zitten we nog in een economisch moeilijke tijd. Het grote olympisch vuur is even op klein gezet. Het is een waakvlammetje, maar er brandt nog wel iets. Bij mij gaat het er nog altijd niet in dat we nooit in de toekomst hetzelfde kunnen doen als we in 1928 deden."

Sinds het kabinet Rutte II in 2012 werd geïnstalleerd, zijn de plannen om de Spelen in 2028 te organiseren van de baan. De financiële risico's zouden te groot zijn, maar Nederland heeft nog tot 2019 om een bid uit te brengen.