Michel Mulder heeft maandag historie geschreven door namens Nederland goud te winnen op de 500 meter van de Olympische Spelen in Sotsji. Het is het eerste goud ooit van Nederland op de kortste sprintafstand.

Michel Mulder was na een bloedstollende slotrace in het klassement over twee omlopen één honderdste van een seconde sneller dan Jan Smeekens.

Nederland bezette het volledige podium, want Ronald Mulder finishte dankzij een sterke slotrit, een baanrecord van 34,49, als derde.

Eerst leek Smeekens kampioen na een tijd van 34,72, maar na een correctie bleek Michel Mulder (34,67) toch iets rapper. Het verschil na twee afstanden was uiteindelijk 0,012 seconden: de nieuwe olympisch kampioen kwam uit op 69.312 punten, terwijl Smeekens 69.324 punten had.

Nummer drie Ronald Mulder moest over twee races 0,15 seconden toegeven op zijn broer.

Eerder waren Nederlandse schaatsers ook al als eerste, tweede en derde geëindigd op de vijf kilometer.

Michel Mulder dankte zijn gouden plak aan een sterke tweede race. Na de eerste omloop ging Smeekens nog aan de leiding met vier honderdsten van een seconde voorsprong op Michel Mulder.

Groothuis

Titelverdediger Tae-Bum Mo uit Zuid-Korea moest genoegen nemen met de vierde plaats op 0,38 seconden van de winnaar. Vijfde werd de Japanner Joji Kato, voor zijn landgenoot Keiichiro Nagashima.

Stefan Groothuis, de vierde Nederlandse deelnemer, finishte mede door een val tijdens zijn tweede race als voorlaatste.

Lees ook: Michel Mulder: 'Dit pakken ze me niet meer af'

Lees ook: Nederland aan de leiding in medailleklassement Sotsji