MADRID/JERUZALEM - De Europese Unie is 'zeer verontrust' over de Palestijnse beschuldigingen dat Israëlische troepen een bloedbad hebben aangericht in het vluchtelingenkamp van de Palestijnse stad Jenin.

"Als die beschuldigingen juist blijken te zijn, zal dat ernstige consequenties hebben", staat in een verklaring die zaterdag in de Spaanse hoofdstad Madrid is gepubliceerd. In de verklaring veroordelen de vijftien EU-landen de zelfmoordaanslag van vrijdag in Jeruzalem. Spanje is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Gerechtshof

Het hooggerechtshof van Israël heeft gelast dat de lijken van in Jenin gedode Palestijnen niet mogen worden weggehaald, voordat de rechters zich zondag buigen over de gebeurtenissen in de plaats op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens Palestijnse bronnen heeft het leger van de joodse staat een bloedbad aangericht in Jenin. De lijken zouden worden weggemoffeld in massagraven.

De procedure voor het Israëlische hooggerechtshof is aangespannen door parlementariërs van Palestijnse komaf en door mensenrechtenorganisaties.

Aanvallen gaan door

Israël gaat door met het aanvallen van Palestijnse steden. Volgens getuigen trokken Israëlische troepen de steden Arabe en Hashmiyah en het dorp Birqin bij Jenin in. In de plaatsen is een uitgaansverbod ingesteld.

De invallen gebeuren ondanks de aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, in het Midden-Oosten en ondanks de grote Amerikaanse druk om direct de troepen terug trekken uit de bezette gebieden. De invallen hadden plaats na een zelfmoordaanslag in Jeruzalem die vrijdag zeker zes levens eiste.

De Israëlische strijdkrachten verlieten zaterdag het dorp Dahariya in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Tijdens die operatie kwam een Palestijn om het leven.

Sharon op CBS

De Israëlische premier Sharon zei zaterdag in een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS dat niemand zijn land zal dwingen wat dan ook te doen. "Ons land is sterk. Sterker dan onze vijanden denken." Sharon denkt dat er met de Palestijnse leider Arafat geen vredesakkoord te sluiten is. Hij herinnerde aan de toezeggingen die Israël in 2000 bereid was te doen, maar die "Arafat allemaal van de hand heeft gewezen om zijn strategie van terreur te kunnen uitvoeren".

Volgens Sharon is vrede alleen mogelijk als Arafat van het toneel verdwijnt. "En hoe langer de leiders van de wereld de wens uiten hem te ontmoeten, hem te omhelzen, over hem te spreken, des te langer het duurt en hoe meer tijd het kost iemand te vinden die hem kan vervangen."

Ontmoeting Powell en Arafat uitgesteld

De ontmoeting die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zaterdag met de Palestijnse leider Yasser Arafat zou hebben, gaat niet door. De ontmoeting is in principe uitgesteld tot zondag. Dat hebben Palestijnse functionarissen in Ramallah vrijdagavond gezegd.

De Palestijnse minister van Informatie Yasser Abed Rabbo zei echter niet te weten of de ontmoeting nu op zondag wordt gehouden. Hij zei dat Powell de bijeenkomst heeft afgezegd. Zijn collega Azzam al-Ahmad voegde daaraan toe: "De Amerikanen zeiden ons dat de ontmoeting tussen president Arafat en Powell is uitgesteld, zonder te zeggen waarom of wanneer die zal plaatsvinden."

Brits embargo

Groot-Brittannië heeft voor het eerst in twintig jaar een feitelijk wapenembargo ingesteld tegen Israël. Dat hebben Britse autoriteiten gezegd tegen de krant The Guardian. Het exportverbod geldt voor militaire uitrusting die kan worden gebruikt voor Israëls voortdurende acties in Palestijnse gebieden.

De bronnen die The Guardian aanhaalt, benadrukken dat er nu geen wettelijk geregeld of volledig embargo is ingesteld. Regeringswoordvoerders willen niet zeggen welke verkopen precies geblokkeerd zijn. Ze willen alleen kwijt dat beslissingen van geval tot geval worden genomen.

Afgelopen donderdag kondigde de Duitse minister van Defensie Rudolf Sharping vergelijkbare maatregelen tegen Israël aan. Ook Frankrijk heeft de verkoop van wapens aan Israël opgeschort.

/DOSSIERMidden-Oosten