WASHINGTON - De Britse premier Blair is bij Amerikanen de populairste wereldleider. Hij wordt meer bewonderd dan hun eigen president Bush . De Franse president Chirac is de minst geliefde buitenlandse leider in de Verenigde Staten, blijkt uit een onderzoek over tien wereldleiders dat donderdag is gepubliceerd.

Van de ondervraagden uitte 58 procent zich positief over Blair, de trouwste bondgenoot van Bush in de oorlog tegen Irak. De Britse leider is de enige die in de enquête meer dan 50 procent scoorde.

Bush

Van de Amerikanen is 46 procent negatief over Bush. Hij is daarmee de onpopulairste leider. Bij de ondervraagden stuit hij zelfs op meer afwijzing dan Chirac, die door 44 procent wordt gelaakt. Chirac is echter maar bij 14 procent geliefd.

Wat populariteit betreft, volgen na Blair en Bush (43 procent) paus Johannes Paulus II en de VN-leider Annan. Veel Amerikanen bleken nogal wat leiders nauwelijks te kennen en konden geen mening geven. Voor zover bekend noemde niemand Balkenende als wereldleider.

Bij een vergelijkbaar onderzoek in Europa door het Harris-instituut kwamen Bush, Blair en de Italiaanse premier Berlusconi (eveneens een Irak-bondgenoot) op de laatste drie plaatsen.