BOSTON - De Democratische presidentskandidaat John Kerry zal in zijn rede tot de conventie in Boston donderdagavond (lokale tijd) hameren op de noodzaak van een ander internationaal beleid. De senator zal de belofte doen dat hij het respect van de wereld weer wil terugverdienen.

Dat hebben functionarissen van zijn partij laten weten. Kerry zal in de speech formeel de nominatie als presidentskandidaat aanvaarden. In de toespraak, waaraan weken is gesleuteld, zal Kerry ook zeggen dat hij een "oude Amerikaanse traditie" terugwil.

Valse gronden

"We voeren nooit oorlog omdat we dat willen, maar alleen omdat we dat moeten", aldus een deel van de tekst die in Boston is verspreid. Kerry uit daarmee kritiek op president Bush, die in zijn ogen op valse gronden ten strijde is getrokken tegen Irak.

De Democratische kandidaat wil de onder meer door Irak deels verstoorde buitenlandse relaties weer herstellen. Hij zal echter wel aantekenen dat een hernieuwd unilateraal militair optreden niet uitgesloten is.

Veto

"Ik zal geen enkel land of instelling ooit een veto geven over onze nationale veiligheid", aldus de tekst die vooraf is verspreid.

Kerry heeft Bush er eerder van beticht zonder nadrukkelijke toestemming van de Verenigde Naties en tegen de wil van bondgenoten de oorlog in Irak te zijn begonnen.

Televisie

De rede van Kerry zal circa 50 minuten tot een uur duren. Zijn optreden in Boston staat gepland om 04.00 uur Nederlandse tijd. De toespraak zal overal in de VS op televisie te zien zijn.

Volgens velen is het de belangrijkste rede tot dusver voor de politicus, omdat hij zich nu aan een groot Amerikaans publiek kan verkopen als een waardig alternatief voor George Bush.