Vladimir Poetin heeft zondagavond een bezoek gebracht aan het Holland Heineken House in Sotsji.

De Russische president stapte kort voor de huldiging van Ireen Wüst naar binnen in het onderkomen waar Nederlandse sporters, familieleden en supporters elkaar tijdens de Olympische Winterspelen ontmoeten.

Het bezoek van Poetin was bewust stilgehouden. De president wilde op eigen initiatief een bezoek brengen aan de olympic club.

De aankomst van Poetin ging met veel consternatie gepaard. Toegangswegen werden afgesloten en ook in het Holland House zelf mochten mensen even bepaalde ruimtes niet uit.

Koning

Wüst ging na haar huldiging nog naar beneden om Poetin de hand te schudden. "Ik heb zelfs een knuffel van hem gehad'', zei de Brabantse in het NOS-programma Studio Sportwinter.

"Hij feliciteerde me uiteraard en vroeg of alles naar wens is in Rusland. Ik heb hem gefeliciteerd met Olga Graf, die brons pakte voor Rusland. Hij was blij me te zien. En toen moest hij eigenlijk al weer weg.''

Poetin hield het bij een kort bezoek van een minuut of tien om vervolgens met zijn uitgebreide entourage van beveiligers te vertrekken.

Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontvingen de Russische president. Het tweetal was zojuist teruggekeerd van de medaille-uitreiking van Sven Kramer, die zaterdag goud pakte op de vijf kilometer op de Spelen.

Poetin had vrijdag al een ontmoeting met premier Rutte, die er bij de leider van Rusland op aandrong om iets te doen aan de anti-homowet. Ook IOC-lid en voormalig minister Camiel Eurlings heeft hem gesproken en denkt dat er ruimte is voor discussie over de mensenrechten in gastland van de Spelen.