LONDEN - De Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani, een belangrijke figuur binnen het terroristennetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden, is enkele dagen geleden in Pakistan opgepakt. Dat heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Makhdoom Faisal Saleh Hayat, donderdag gezegd.

Ghailani is in december 1998 in New York in staat van beschuldiging gesteld voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania dat jaar, waarbij meer dan tweehonderd mensen omkwamen.

Gujrat

De Pakistaanse president Pervez Musharraf zei tegen de Arabische zender al-Arabiya dat de man, wiens naam hij niet noemde, zondag bij de bestorming van een huis in Gujrat in het centrum van Pakistan is aangehouden.

Op het hoofd van de Tanzaniaan stond 25 miljoen dollar. Volgens de media zijn in het huis dertien personen gearresteerd, onder wie twee Zuid-Afrikanen en enkele vrouwen.

Lijst

Volgens de lijst van meestgezochte verdachten van terrorisme van de Amerikaanse federale recherche FBI is Ghailani in 1970 of 1974 op Zanzibar geboren. Hij zou zich van meer dan twintig andere namen bedienen, waaronder Ahmed Khalfan Ahmed, Abubakary K. Ahmed, Foopie, Fupi en Ahmed de Tanzaniaan.

Amerikaanse media meldden dat de Amerikaanse autoriteiten ervan uitgingen dat de Tanzaniaan kort na de aanslagen op de ambassades naar Pakistan was gevlucht.

Vluchten

Volgens een Pakistaanse regeringsfunctionaris wilden Ghailani en de andere bewoners van het huis in Gujrat met valse documenten uit Pakistan vluchten, nadat zij een aantal jaren in het buurland Afghanistan hadden gewoond.

Het islamitische Pakistan is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. Het heeft sinds de aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York honderden personen opgepakt die ervan worden verdacht lid van al-Qaeda te zijn. Islamabad heeft de belangrijkste van hen aan de Verenigde Staten overgedragen.