LONDEN - Twee broers moeten de Britse staat betalen voor hun levensonderhoud gedurende de achttien jaar dat zij onschuldig in de cel zaten. Dat meldde de Britse omroep BBC maandag.

Na hun vrijlating in 1997 kregen de broers Michael (42) en Vincent (49) Hickey van de Britse overheid een schadevergoeding van respectievelijk 1,5 miljoen euro en 780.000 euro, minus kost en inwoning.

Ongelijk

Deze werden door een assessor van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken berekend op een kwart van de uitgekeerde vergoeding. De broers vochten de korting op hun schadevergoeding aan, maar de rechter stelde het tweetal donderdag in het ongelijk.

Michael en Vincent Hickey werden in 1978 samen met James Robinson en Patrick Molloy gearresteerd voor de moord op de dertienjarige krantenjongen Carl Bridgewater. Een jaar later werd het viertal veroordeeld op basis van een valse getuigenis van Molloy.

Druk

Deze stierf in 1981 in de gevangenis en heeft altijd beweerd zijn getuigenis onder zware druk van agenten te hebben afgelegd. Robinson werd ook in 1997 vrijgelaten, maar hij heeft zijn schadevergoeding niet aangevochten.