RIJSWIJK - Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) herroept een belangrijke passage uit de losse samenvatting van zijn Srebrenica-rapport. In die samenvatting staat namelijk dat de meeste moslimmannen die na de val van enclave werden vermoord, militairen waren. Dat is niet juist, erkent de woordvoerder van het onderzoeksinstituut.
NIOD
Srebrenica

"Slechts een deel van de vermoorde mannen was bewapend. We weten niet hoeveel", zegt hij. Juist de conclusie dat de gedode mannen soldaten waren heeft bij de overlevenden van het drama veel kwaad bloed gezet. In het 'echte' NIOD-rapport staat het wel goed.

De NIOD-woordvoerder spreekt van een betreurenswaardige fout. De samenvatting is gemaakt op basis van het hele rapport en vervolgens door negen mensen nagelezen. Niemand van het NIOD heeft de vergissing opgemerkt. NIOD-directeur prof. dr. J. Blom werd er donderdag door een delegatie van de Srebrenica-overlevenden op gewezen. In het gesprek met de overlevenden heeft Blom de fout onmiddellijk toegegeven, aldus de woordvoerder. De
internetversie

In de foute tekst staat: "Het grootste deel van de vermoorde mannen bestond uit militairen van het Bosnische Moslimleger die (...) met een deel van de mannelijke bevolking een uitbraakpoging (...) ondernamen." De aangepaste tekst spreekt van "Een groot deel van de vermoorde mannen..."

/NIEUWSParlementaire enquête over Srebrenica dichtbijDutchbat niet verantwoordelijk voor massamoord (video)'Srebrenica-rapport moet politieke gevolgen hebben'