Ireen Wüst heeft zich zondag voor de tweede keer in haar carrière gekroond tot olympisch kampioen op de drie kilometer. In de Adler schaatsarena troefde ze haar voornaamste concurrente Martina Sablikova in een baanrecord van 4.00,34 af.

Voor Wüst is het haar derde olympische titel na het goud op de drie kilometer van Turijn (2006) en de 1500 meter van Vancouver (2010).

Achter Wüst reed Sablikova (4.01,95) naar het zilver. Het brons was voor de Russische Olga Graf in 4.03,47.

Wüst kon vertrekken met het schema van Sablikova in haar hoofd. Daarvoor had ook Graf al haar tijd neergezet. De Brabantse bleef de hele rit onder de rondetijden van de Russin en de Tsjechische, alleen de laatste twee rondes gaf ze terrein prijs. Ze behield echter genoeg voorsprong voor het goud.

Derde olympische titel voor Wüst

Ireen Wüst heeft zich zondag voor de tweede keer in haar carrière gekroond tot olympisch kampioen op de drie kilometer. © ANP
Voor Wüst is het haar derde olympische titel na het goud op de drie kilometer van Turijn (2006) en de 1500 meter van Vancouver (2010). © ANP
In de Adler schaatsarena troefde Wüst haar voornaamste concurrente Martina Sablikova in een baanrecord van 4.00,34 af. © ANP
Wüst kon vertrekken met het schema van Sablikova in haar hoofd. De Brabantse bleef de hele rit onder de rondetijden van Tsjechische, alleen de laatste twee rondes gaf ze terrein prijs. © ANP
Wüst onttroonde Yvonne van Gennip en Marianne Timmer als meest succesvolle Nederlandse schaatsster op de Spelen. © ANP
'De spanning was gigantisch', zei Wüst direct na afloop. © ANP
Wüst: 'Het hele seizoen gaat alles goed, maar dit is het moment dat je het moet laten zien.' © ANP
Wüst is de eerste Nederlander met een gouden medaille op drie verschillende Winterspelen. © ANP
Wüst onttroonde Martina Sablikova, die vier jaar geleden in Vancouver goud won. De Tsjechische reed nu in 4.01,95 naar het zilver. © ANP
De Russische Olga stond enige tijd aan de leiding met een knappe 4.03,47. Ze werd uiteindelijk derde. © ANP
Graf zorgde op de tweede schaatsdag voor de eerste Russische schaatsmedaille. © ANP
Annouk van der Weijden reed een relatief vlakke race waarin ze begon met een rondje 31.3 en eindigde met 33.2. © ANP
De olympisch debutante Van der Weijden kwam uit op 4.05,75. © ANP
De achttienjarige Antoinette de Jong werd zevende bij haar debuut op de Spelen in een tijd van 4.06,77. © ANP
De Jong zei na afloop dat ze er meer van had verwacht. © ANP
Nederlandse fans kijken naar de drie kilometer. © ANP

Debutanten

Annouk van der Weijden, debuterend op de Olympische Spelen, was de eerste Nederlandse schaatsster die zondag op het ijs verscheen. Zij kwam tot een tijd van 4.05,75. Niet goed genoeg voor een medaille, maar haar vijfde plaats levert wel een olympisch diploma op.

De achttienjarige Antoinette de Jong reed een strakke race en luisterde haar debuut op de Spelen op met de zevende plaats in een tijd van 4.06,77.

Eeuwige ranglijst

Het goud van Wüst zorgt ervoor dat Nederland de Verenigde Staten achterhaalt op de eeuwige olympische medailleranglijst van het schaatsen. Beide landen hebben nu 29 keer goud gewonnen, maar Nederland heeft meer zilveren en bronzen medailles in de prijzenkast staan.

Voor De Jong en Van der Weijden zit het individuele toernooi in Sotsji er nu op, hoewel de Jong Oranje-rijdster eventueel nog in actie komt op de ploegenachtervolging. Wüst komt later in het toernooi nog in actie op de 1000, 1500 en 5000 meter en de team pursuit.

Na twee competitiedagen staat de teller voor Nederland nu op twee keer goud, één keer zilver en één keer brons. Sven Kramer haalde namens Nederland zaterdag het eerste goud binnen op de vijf kilometer.

Lees ook: Wüst onttroont Timmer en Van Gennip

Lees ook: Kuiper: 'Drie keer goud op rij is uniek'

Lees ook: Wüst: 'De spanning was gigantisch'

Lees ook: Huilende De Jong: 'Dit is één grote deceptie'