NOC*NSF houdt volgende week tijdens de Olympische Spelen in Sotsji een bijeenkomst over mensenrechten en sport. De sportkoepel praat op dinsdag 18 februari onder meer met vertegenwoordigers van Amnesty International.

Dat zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF in gesprek met NU.nl. "We gaan praten met een aantal mensen uit Nederland over dilemma's die sport en mensenrechten met zich meebrengen."

"Dat doen we bewust in Sotsji omdat die discussie de afgelopen maanden hier behoorlijk heeft gewoed. Daar komen wellicht consequenties uit voor de toekomst."

Naast Amnesty zal in ieder geval Yves Kummer, voorzitter van atletenorganisatie Euro Athlete, aanschuiven evenals vertegenwoordigers van de media. Het gesprek vindt plaats in het Holland Heineken House.

Premier Mark Rutte voerde vrijdag een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin over mensenrechten en de omstreden anti-homowet. Op aandringen van Amesty sprak de minister-president zaterdag ook met mensenrechtenorganisaties in Rusland.

Bekijk het interview:

Politieke wedstrijdjes

IOC-voorzitter Thomas Bach hekelde vlak voor het begin van de Spelen de politici die 'over de rug van atleten' een statement wilde maken tegen de mensenrechtensituatie in Rusland.

Bach meent echter dat 'sport niet gebruikt moet worden als een podium voor politieke dissidentie of om te proberen punten te scoren in interne of externe politieke wedstrijdjes'.

NOC*NSF gaf al eerder aan dat te hopen dat het na de vele discussies over mensenrechten tijdens de Spelen gewoon over sport gaat en dat de Nederlandse sporters niet worden lastig gevallen met maatschappelijke vraagstukken.

Veiligheid

Behalve mensenrechten is veiligheid ook een veel voorkomend gespreksonderwerp in Sotsji. Met name de Amerikanen hebben serieuze waarschuwingen gegeven voor terroristische aanslagen. Dielessen, die een maand geleden de stad al bezocht, is er redelijk gerust op.

"Het zit wel in mijn hoofd, maar we hebben natuurlijk een veiligheidsplan en ik vind de veiligheid in het olympisch park en er omheen zo goed geregeld dat ik me daar echt geen zorgen over maak. Daar gaat echt niks gebeuren."

Volgens sommige experts zouden vooral grote steden als Moskou en Sint-Petersburg een aantrekkelijk doelwit kunnen zijn voor terroristen nu de Spelen bezig zijn. "We weten natuurlijk niet wat er elders gaat gebeuren en dat kan ontregelend werken. Vooralsnog gaat het allemaal goed en ik ga er vanuit dat het zo blijft."