Premier Rutte durft niet te zeggen of de anti-homowet in Rusland gaat verdwijnen naar aanleiding van zijn oproep aan de Russische president Vladimir Poetin.

"Ik heb aangegeven dat de wet moet worden ingetrokken en dat er meer gedaan moet worden aan de veiligheid van homoseksuelen in Rusland", aldus de minister-president in gesprek met NU.nl.

"Het effect kan ik niet inschatten. Ik heb nu voor de vijfde keer met Poetin gesproken en aangegeven dat het voor investeringen van buitenlandse bedrijven essentieel is. Zorg over de mensenrechten draagt niet bij aan een goed investeringsklimaat."

Bekijk het interview met Rutte:

:

Schone handen

Rutte heeft zaterdagochtend in Sotsji ook gesproken met mensenrechtenorganisaties. "Zij maken zich grote zorgen en zien de situatie niet verbeteren. Ze willen de hulp van Nederland en wij geven die steun."

In eigen land was veel kritiek op de zware Nederlandse delegatie die naar Rusland werd gestuurd. Rutte hoopt de critici te hebben overtuigd. "Dit kan alleen omdat ik hier ben. Ik had ook thuis kunnen blijven. Dan had ik schone handen, maar was ik niet effectief geweest. Nu kan ik druk uitoefenen op de besluitvorming."

Even eerder op de dag zei Rutte bij een persgesprek dat hij niet verwacht dat Poetin over de rug van de atleten de show gaat stelen in Sotsji. "Voorzover dit een show wordt. En als dat gebeurt, is het de Sven Kramer-show en niet de Poetin-show."

Amnesty

In zijn gesprek met Poetin heeft Rutte ook zorgen geuit over de positie van immigranten bij de werkzaamheden aan de faciliteiten in Rusland. Amnesty International was daar bezorgd over en had erop aangedrongen ook aandacht te vragen voor gevangenen buiten Moskou.

De gedetineerden in de hoofdstad krijgen vaak genoeg aandacht van de media, maar de rest heeft die hulp volgens Amnesty niet. Rutte weet dat er vanuit de Europese Unie een plan komt om de ambassadeurs in Rusland aanwezig te laten zijn bij de processen om ze eerlijk te laten verlopen.

De president ontmoette zaterdagochtend in het olympisch dorp 'bijna alle' sporters die namens Nederland meedoen aan de Spelen. Rutte bekijkt net als koning Willem-Alexander en koningin Maxima, die tot dinsdag blijven, de vijf kilometer bij het schaatsen. Op de vraag of hij liever langer bij de Spelen was gebleven, antwoordde hij resoluut: "Zeker."