AMSTERDAM - A. van der Stoel, voorzitter van de Amsterdamse binnenstad, wil een algeheel alcoholverbod voor brallende Engelsen en andere groepen die overlast veroorzaken in het centrum van Amsterdam. De maatregel moet ook de overlast van alcoholverslaafden verminderen.

Tot nu toe geldt alleen voor sommige plekken in het centrum van de stad een alcoholverbod. Op die plekken, zoals het Frederiksplein en het Waterlooplein, komen veel alcoholisten samen. "Maar dan gaan ze op andere plekken drinken, daar los je weinig mee op", zegt Van der Stoel.

"De politie moet effectief kunnen optreden tegen dronken mensen die overlast veroorzaken, zoals vrijgezellen die met hun feestjes een heel café terroriseren", aldus de stadsdeelvoorzitter. Het verbod is uiteraard niet van toepassing op terrassen en voor mensen die voor hun deur een biertje willen drinken, verduidelijkt ze.

Voor dit voorstel is een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nodig. Van der Stoel heeft hierover al contact gehad met burgemeester Cohen. Een woordvoerster van Cohen noemt het plan nog erg 'prematuur'. De gemeenteraad moet uiteindelijk een wijziging in de APV goedkeuren.

'Brallers'

Van der Stoel wil met de wijziging mogelijk maken dat 'brallers' een boete krijgen opgelegd 'die pijn doet' en dat het makkelijker wordt voor de politie mensen voor een nacht op te sluiten om te ontnuchteren.

Van der Stoel: "Openbare dronkenschap is bij wet verboden. Maar nu moeten agenten volgens de richtlijnen eerst een arts raadplegen die de persoon medisch onderzoekt. Daarna pas kan hij de betreffende persoon in een cel opsluiten. En nog niet altijd, vaak is de politie eerst verplicht de persoon naar huis, het Leger des Heils of een ziekenhuis te brengen. Deze richtlijn is er gekomen, nadat mensen in hun cel waren overleden."