AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 25-jarige B.H. donderdag veroordeeld tot vier jaar cel voor zware mishandeling. Doodslag achtte de rechter niet bewezen, maar wel dat H. op 6 september vorig jaar het 16 maanden oude dochtertje van zijn vriendin zo erg mishandelde dat zij uiteindelijk aan haar verwondingen is overleden.

De moeder van het meisje Shakira reageerde emotioneel op de uitspraak. Zij vindt vier jaar veel te weinig. De officier van justitie had acht jaar geëist. H. ontkende tijdens de zitting twee weken geleden dat hij het meisje iets had aangedaan. Volgens hem was het juist de moeder die het kind mishandelde.

Op 6 september kreeg H. ruzie met zijn vriendin. De vrouw verliet het huis om boodschappen te doen en liet haar vriend achter bij Shakira. H. ging met het meisje onder de douche, waar zij volgens hem viel. Hij belde een ambulance toen hij het meisje bewusteloos onder de douche vond.

Arrestatie

De val bleek niet de doodsoorzaak. De patholoog constateerde onder meer een gescheurde lever. Volgens deskundigen waren de verwondingen zo ernstig dat deze bij een 16 maanden oud kind binnen een kwartier tot de dood leiden. H. en de moeder van Shakira werden na de begrafenis gearresteerd.

Abortus

H. nam alle schuld op zich, maar trok deze bekentenis later weer in. Hij zei dat hij de moeder in bescherming had genomen omdat zij zwanger was van zijn kind. H. wilde niet dat zij in de gevangenis zou moeten bevallen. Toen hij hoorde dat zij abortus had gepleegd, trok hij zijn verklaring in.

De moeder vertelde op de zitting dat ze nooit eerder had gezien dat H. haar zoon of dochtertje sloeg, maar dat hij het wel gedaan moest hebben omdat er niemand anders bij het kind in de buurt was. Volgens H. was het de 24-jarige moeder die Shakira stompte voor zij de deur uit ging.

De rechter acht het bewezen dat H. het meisje met kracht in de box heeft gegooid en haar in haar buik heeft gestompt. Hij noemde de daad lafhartig.