AMSTERDAM - Ook Scoubidou-touwtjes die in Nederland zijn verkocht, bevatten grote hoeveelheden giftige weekmakers. Dat blijkt uit een steekproef die TNO in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace liet uitvoeren.

TNO testte twee setjes van het razendpopulaire kinderspeelgoed. De touwtjes die Blokker verkocht, bevatte 13 procent chemische weekmakers en een setje van de markt bestond voor eenvijfde uit de giftige stoffen. Voor kinderen tot 3 jaar geldt momenteel als norm een maximum van 0,1 procent. De Consumentenbond wil dat deze regel voor alle kinderen geldt.

Woensdag bleek dat Duitse onderzoekers concluderen dat de Scoubidou-touwtjes mogelijk te veel weekmakers bevatten. Een woordvoerder van Blokker laat donderdag desgevraagd weten dat het bedrijf eerst de resultaten van een onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit wil afwachten. Ook heeft Blokker de leveranciers om duidelijkheid gevraagd. Op de verpakking van Scoubidou-touwtjes die Blokker verkoopt, staat dat het speelgoed niet is geschikt voor kinderen die jonger zijn dan drie jaar.