BODEGRAVEN - "Flikker op met je roze", "wat een homokleur" en "ik ben geen wijf". Zomaar wat reacties van mannen op de vraag wat ze van de kleur roze vinden. Hoewel roze in de top drie van modekleuren staat deze zomer, huivert de Nederlandse man op zijn zachtst gezegd bij het idee een kledingstuk in deze kleur te dragen.

Uit donderdag gepubliceerd onderzoek door onderzoeksbureau Blauw Research in opdracht van Robijn blijkt overigens dat een op de tien heren roze stiekem wel mooi vindt, maar het niet durft te dragen. Bijna de helft van de mannen weet zeker dat roze hun absoluut niet staat.

Blauw is favoriet in Nederland. Deze kleur dragen mensen zowel naar het werk als in hun vrije tijd en geeft de ondervraagden net als zwart een zelfverzekerd gevoel. Bovendien vinden ze deze kleuren gemakkelijk te combineren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld groen of bruin.

Geel en rood maakt Nederlanders vrolijk en wit geeft hen een zomers gevoel. De jonge generatie (18 tot 24 jaar) draagt meer wit dan ouderen, 46 procent tegenover 29 procent van de in totaal 535 ondervraagden.

De kleur van kleding die iemand draagt, zegt volgens het onderzoek iets over hoe iemand zich voelt. Tweederde van de ondervraagden denkt dat mensen die felle kleuren dragen extravert zijn. De helft is van mening dat dragers van opvallende kleuren vrolijke en gezellige mensen zijn. Kleurrijke kleding geeft een jeugdige uitstraling volgens 60 procent van de Nederlanders.