AMSTERDAM - Vrijdagmiddag voert het kabinet een eerste uitvoerige discussie over de conclusies van het NIOD-rapport. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) bracht woensdag op verzoek van de regering een intensieve studie uit over de val van de enclave in 1995 en de massamoord op duizenden moslimmannen. Het rapport bevatte zware kritiek op de wijze waarop het toenmalig kabinet-Lubbers akkoord ging met de uitzending.

Voor Minister De Grave van Defensie zal die discussie ook moeten gaan over de vraag of het NIOD-rapport reden moet zijn voor zittende bewindslieden om af te treden.

De Grave van Defensie voelt zich mede verantwoordelijk voor het besluit van zijn voorganger PvdA-minister Ter Beek in 1993 om in te stemmen met de uitzending van Nederlandse militairen naar de moslimenclave Srebrenica in Oost Bosnië. Bovendien zouden hooggeplaatsten bij Defensie informatie omtrent de val van de moslimenclave Srebrenica bewust hebben achtergehouden.

De reden voor zijn opstelling is dat hij vindt dat zolang er over een omstreden onderwerp nog geen parlementaire verantwoording is afgelegd, de zittende bewindsman verantwoordelijk blijft voor de daden van zijn voorgangers.

Aftreden?

Als het kabinet tot de conclusie komt dat Ter Beek destijds een onverantwoorde beslissing heeft genomen, zal De Grave volgens zijn eigen redenering moeten aftreden. Als De Grave wil aftreden zonder het kabinet mee te slepen, zal hij het moeten gooien op de doofpotaffaire rond de rol van Dutchbat in Srebrenica binnen zijn eigen ministerie.

De door hem benoemde commissie-Van Kemenade concludeerde in het eerste jaar van zijn aantreden dat er geen sprake was van een doofpot. De conclusie van het NIOD bleek echter een geheel andere.

Vorig jaar overleefde De Grave een motie van wantrouwen in verband met de vuurwerkramp in Enschede. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer, CDA, GroenLinks en ChristenUnie dienden destijds de motie in vanwege de rol die het ministerie van Defensie speelde in het vuurwerkbeleid.

/NIEUWSPresentatie rapport val SrebrenicaDutchbat niet verantwoordelijk voor massamoord (video)