JERUZALEM - Een zelfmoordaanslag in het centrum van Jeruzalem heeft vrijdagmiddag zeker zes doden geëist. Volgens de politie heeft de dader zich opgeblazen nabij een druk busstation. De ontploffing deed zich voor op de drukke markt Mahane Yehuda in het centrum.

Bekijk video

Er zijn zeker zes doden gevallen en ongeveer zestig mensen raakten gewond. Het was kort voor het begin van de sabbat extra druk op straat. De al-Aqsa Martelaren Brigades hebben volgens CNN de verantwoordelijkheid opgeëist. De groepering, die eerder aanslagen pleegde, is gelieerd aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat.

Volgens de commandant van de politie in Jeruzalem blies de dader, een vrouw, zich op toen zij een bus van lijn 23 wilde binnengaan en omstanders haar tegenhielden. Eerder had ze geprobeerd een zwaarbewaakte supermarkt binnen te gaan.

De aanslag valt samen met het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell aan Jeruzalem. Die poogt een einde te maken aan het fel opgelaaide Israëlisch-Palestijnse conflict. Powell was op het moment van de explosie op weg naar een ontmoeting met zijn collega Peres in Jeruzalem.

Woensdag blies een Palestijn zich op in een bus in de Noord-Israëlische havenstad Haifa. Daarbij kwamen inclusief de dader negen mensen om.

/DOSSIERMidden-Oosten