Van de Nederlandse olympische ploeg heeft geen enkele sporter zich speciaal bij het NOC*NSF gemeld met vragen over de veiligheid.

De sportkoepel heeft zoals gebruikelijk wel een draaiboek gemaakt, mocht er iets ernstigs gebeuren.

Dat document is echter van dezelfde aard als twee jaar geleden bij de Zomerspelen in Londen, leert navraag bij het NOC*NSF.

De Nederlandse equipe die afreist naar Sotsji lijkt zich geen serieuze zorgen te maken over het onderwerp dat in Rusland veelbesproken is gezien de recente aanslagen, al houdt het de sporters wel bezig.

Chef de mission Maurits Hendriks uitte eerder deze maand zijn zorgen over de situatie in Rusland. Schaatsster Ireen Wüst sprak onlangs juist de verwachting uit dat Sotsji straks 'de veiligste plek op aarde' is.

Raketjes

De schaatsers van BrandLoyalty realiseren zich in ieder geval dat ze niets aan de veiligheid kunnen doen. Het onderwerp houdt sprinters Ronald Mulder, Jan Smeekens en Stefan Groothuis wel bezig, maar ze proberen zich er niet door te laten afleiden.

"Natuurlijk hoor ik dingen en ben ik er zelf mee bezig, maar ik ga die raketjes niet tegenhouden. We kunnen alleen maar hopen dat het om de sport gaat", aldus Mulder, die straks net als Smeekens alleen de 500 meter rijdt op de Spelen.

"We maken ons wel zorgen en hebben ook vragen over de mensenrechten, maar voor ons telt even alleen de sport. Het is voor mij niet het moment om mijn energie in andere dingen te steken, want dat gaat ten koste van mijn rit en dat wil ik niet."

Ellende

De schaatsers waren vorig jaar al in Sotsji voor de WK afstanden. Smeekens verwacht nu meer beveiligingsmedewerkers te treffen. "We weten ongeveer hoe het daar is, al zal de security nog wel enigszins opgeschroefd zijn. Ik ga ervan uit dat de overheden er alles aan doen."

"Het is wel een bijzondere situatie als ik hoor dat de oorlogsschepen in de haven liggen om het allemaal in de gaten te houden. Ik moet er maar op vertrouwen dat het allemaal goed is daar en dat de mensen die me komen aanmoedigen daar ook veilig rond kunnen lopen."

Groothuis, die drie afstanden afwerkt in Sotsji, deert het voor zijn derde Spelen weinig. "Ik had het veiliger gevonden als die dreiging er wat minder was geweest, maar er zijn zoveel maatregelen dat de evenementen wel veilig zullen zijn. Ik hoop alleen dat ook de hele stad die ellende bespaard blijft."

Lees ook: Ronald Mulder: 'Ik ga zeker meedoen om de medailles'

Lees ook: Smeekens: 'Ik heb wat goed te maken in Sotsji'