AMSTERDAM - Voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen donderdag de twee Polen die worden verdacht van het afpersen van IKEA. Bij de Zweedse meubelgigant kwam eind 2002 een dreigbrief binnen waarin een kwart miljoen euro werd geëist, anders zouden explosieven afgaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In de genoemde vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht werden inderdaad explosieven gevonden. In Sliedrecht kwam de bom zelfs tot ontploffing, maar dit gebeurde op het politiebureau toen experts deze onderzochten en onklaar wilden maken.

De Polen werden begin 2003 gearresteerd in Portugal. J.S. en W.S. ontkennen de afpersers te zijn. De weinig mededeelzame verdachten verklaarden tot dusver alleen twee Russen van Duitsland naar Nederland te hebben gereden om hen de camerabewaking van IKEA-vestigingen te laten inspecteren.

Technisch bewijs

Het Openbaar Ministerie (OM) hecht weinig waarde aan dit verhaal. Het OM vertrouwt op vooral het technisch bewijs dat in de strafzaak is verzameld. Het beschikt over videobeelden en sporen van explosieven die zijn gevonden in de woning waar een van de verdachten verbleef. Ook blijkt de stem van een van de verdachten overeen te komen met de stem op een bandopname van een telefoongesprek waarin IKEA wordt bedreigd.

De rechtbank heeft bij eerdere zogeheten pro formazittingen, waarin de zaak niet inhoudelijk aan bod komt, al duidelijk gemaakt ongelukkig te zijn met de lange duur van het onderzoek.

Een langdurig onderzoek kan in het ergste geval leiden tot niet-ontvankelijkheid van het OM, het OM mag de verdachten dan niet meer vervolgen. Dit komt zelden voor. Vaker wordt de duur van het onderzoek meegewogen in de straf die de rechtbank uiteindelijk oplegt.

De rechtbank in Amsterdam heeft twee dagen uitgetrokken voor de behandeling van de strafzaak tegen de twee Polen.