DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch velt donderdag een vonnis over ex-PSV-topman Fons Spooren. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee weken geleden achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen hem geëist voor ontucht met minderjarige jongens in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. De aanklacht van justitie bestrijkt tien jaar: van 1992 tot 2002.

Ook wil justitie dat de 40-jarige voormalige financieel directeur van de voetbalclub deze straf krijgt voor een poging tot zware mishandeling, omdat hij onveilige seks zou hebben gehad. Dit terwijl Spooren wist dat hij HIV-besmet was.

De zaak tegen Spooren kwam aan het rollen door anoniem aan de politie verstrekte informatie. Al jaren was bekend dat het Anne Frankplantsoen werd gebruikt als 'homobaan'. Prostitutie door jonge jongens baarde de politie en het openbaar bestuur zorgen. In de binnengekomen informatie werd aanleiding gezien een onderzoek te beginnen.

De politie zag hoe Spooren bijna dagelijks naar het plantsoen toog om zijn seksuele behoeften te bevredigen. Volgens justitie is gebleken dat hij een uitgesproken voorkeur had voor jonge jongens. Sommigen waren niet ouder dan 13 jaar. De oud-PSV-topman zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij dacht dat zijn sekspartners meerderjarig waren.

De advocaat van Spooren, G.J. Knoops, heeft ervoor gepleit dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk moet verklaren. De belangrijkste reden daarvoor is dat voormalig burgemeester van Eindhoven, R. Welschen, vorig jaar juni publiek heeft gemaakt dat Spooren seropositief is.

Volgens de raadsman bestond het belang van de volksgezondheid, dat Welschen als rechtvaardiging opvoerde voor de bekendmaking, niet.