DUBAI - Moslimmilitanten die zeggen dat ze verbonden zijn met het terroristennetwerk al-Qaeda hebben de Europese landen woensdag gedreigd met een "bloedige oorlog", nu ze een "vredesaanbod" van Osama Bin Laden naast zich neer hebben gelegd.

Als eerste doelwit hebben ze de Italiaanse premier Berlusconi op het oog. Berlusconi is een van de trouwst bondgenoten van de Verenigde Staten en hij heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over de moslimwereld.

De verklaring van de Abu Hafs al-Masri Brigade is te lezen op een Arabische website. Bin Laden bood op 15 april het bestand aan. Voor vrede stelde de terroristenleider als voorwaarde dat alle Europese troepen in landen als Irak en Afghanistan binnen drie maanden zouden worden teruggetrokken.

Op 15 juni liep het bestand af. Europa heeft van meet af gaan geweigerd op het aanbod in te gaan. De groep die nu met het dreigement komt, heeft eerder de verantwoordelijkheid voor de treinaanslagen in Madrid op 11 maart opgeëist. Daarbij vielen ruim doden.