DEN HAAG - De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) onderzoekt de veiligheid van de populaire kunststof Scoubidou-touwtjes waarmee kinderen figuren kunnen knopen. De organisatie doet dat naar aanleiding van berichten over een Duits onderzoek waaruit blijkt dat het speelgoed chemische weekmakers bevat.

Dat heeft een woordvoerder van de VWA woensdag gezegd. Scoubidou-touwtjes zijn plastic, holle snoertjes in diverse kleuren.

Weekmakers

De minister van Consumentenzaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Bärbel Höhn, heeft de producenten van het speelgoed al opgeroepen geen weekmakers meer in de touwtjes te verwerken. Die zogeheten ftalaten zouden slecht voor de gezondheid kunnen zijn.

De Consumentenbond vindt dat de VWA snel duidelijkheid moet scheppen. "Juist omdat het zo'n enorme rage is en veel kinderen het in hun bezit hebben, moet er eigenlijk nu al gewezen worden op de mogelijke gevaren".

Sabbelen

"Zo zou er gewaarschuwd moeten worden dat kinderen de touwtjes niet in de mond moeten stoppen en er niet op moeten sabbelen", aldus een zegsvrouw van de bond. De woordvoerster stelt dat hoge waarden weekmakers die zijn aangetroffen in Scoubidou-producten de hormonenhuishouding in de war kunnen schoppen bij kinderen.

Bij de Duitse zusterorganisatie van de Consumentenbond, Öko, zijn vooral klachten binnengekomen over de sterke lucht aan het speelgoed. Veel kinderen zouden hoofdpijn krijgen tijdens het spelen. "Dat soort klachten hebben wij hier in Nederland nog niet binnengekregen."

Open

In een artikel van het magazine van de Duitse zusterorganisatie wordt onder meer geadviseerd het speelgoed minimaal een dag open te laten staan voor gebruik, zodat de sterke lucht verdwijnt. Dat heeft volgens de Consumentenbond echter weinig zin als in het speelgoed inderdaad te veel weekmakers aanwezig zijn.

"Deze stoffen vervliegen niet, maar komen vrij in aanraking met vetten. Daarom moeten kinderen tijdens het spelen niet met hun handen in de mond zitten, niet tegelijkertijd eten en na gebruik de handen wassen."

Aanscherpen

Volgens de Consumentenbond moet minister Hoogervorst van Volksgezondheid het Nederlands EU-voorzitterschap aangrijpen om vaart te zetten achter een voorstel om Europese regels over weekmakers aan te scherpen.

Volgens de zegsvrouw geldt momenteel als norm dat in speelgoed voor kinderen tot 3 jaar maximaal 0,1 procent van de stof mag zitten. Deze regel moet volgens de bond ook voor speelgoed voor oudere kinderen gelden.

Imitatie

Importeur VLI uit Den Bosch neemt het Duitse onderzoek serieus, maar zegt ook in te staan voor de eigen producten. "Wij kunnen echter geen oordeel geven over de kwaliteit van imitatietouwtjes die door anderen op de markt worden gebracht", liet het bedrijf in een reactie weten.

Dergelijke touwtjes, die te koop zijn op markten, braderieën en sommige winkels, dragen vaak geen keurmerk en kunnen snel afbreken, aldus VLI.

De SP wil dat de touwtjes ogenblikkelijk van de markt verdwijnen. Volgens de partij moet de Nederlandse overheid uitzoeken hoe het kan dat giftig speelgoed op de markt komt zonder een deugdelijke test.