NAIROBI/DEN HAAG - Twee afgewezen Somalische asielzoekers, die door Nederland het land zijn uitgezet, zijn kort na terugkeer in hun vaderland vermoord. Dit heeft Amnesty International (AI) woensdag laten weten.

De twee behoren tot de groep van 26.000, die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken dit jaar wil uitzetten.

Vermoord

Volgens Martin Hill van Amnesty werd Mohamed Yahya, die tot een vervolgde etnische minderheid behoort, in mei teruggestuurd en enkele dagen later vermoord. Een andere afgewezen Somaliër, Abdinassir Abdulatif, werd eveneens in mei teruggestuurd. Hij werd ontvoerd en vervolgens in juni op straat vermoord.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt niets over de zaak te kunnen zeggen omdat de relatie tussen de lotgevallen van de mannen en het Nederlandse terugkeerbeleid niet te leggen is.

Clanbanden

Nederland besloot begin juni bepaalde groepen uitgeprocedeerde Somaliërs tijdelijk niet uit te zetten. Het gaat om Somalische asielzoekers die terug moeten naar het noorden van het land en die behoren tot een minderheid en daar geen familie- of clanbanden hebben. Dit geldt voor maximaal een jaar.

Aanleiding was een uitspraak van de Raad van State in de zaken van drie Somaliërs die hun uitzetting aanvochten in verband met de onveilige situatie in hun thuisland.