DEN HAAG - De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie werkt aan een nieuw concept van een gevangenis om kortgestraften met zes mensen bij elkaar op te sluiten. De cellen hiervoor moeten als het aan de DJI ligt, 50 tot vierkante meter bedragen.

Dat zegt de scheidend hoofddirecteur van de DJI in een interview met het weekblad Elsevier. Er komt als het aan de DJI ligt een proef in een paviljoen dat naast de bestaande gevangenis in Lelystad wordt gebouwd. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie wordt er nu gekeken of het plan in de praktijk haalbaar is.

Vier maanden

In het te bouwen paviljoen moeten ongeveer 25 meerpersoonscellen komen. Daarin komen in totaal 150 gedetineerden die een straf van maximaal vier maanden opgelegd hebben gekregen. De gevangenen die aan de proef meedoen, worden speciaal geselecteerd.

De Eerste Kamer zette begin deze maand het licht definitief op groen voor de invoering van meerpersoonscellen. Dit gebeurde om het heersende cellentekort aan te pakken.

Stoornis

Minister Donner van Justitie wil dat alle huizen van bewaring vanaf 1 september afdelingen inrichten voor duocellen. Gedetineerden kunnen worden verplicht hun cel te delen, tenzij ze hier niet geschikt voor blijken te zijn, bijvoorbeeld vanwege een psychische stoornis of drugsverslaving.

Een woordvoerder van de vakbond Akvakabo FNV vindt dat de proef met zes gevangenen op een cel op dit moment "een paar stappen te ver is".

Niet vlekkeloos

"De proef met twee op een cel is net afgerond en daaruit is gebleken dat het opsluiten van twee gedetineerden bij elkaar nog lang niet vlekkeloos verloopt", stelt hij. "Dat moet eerst maar eens goed geregeld worden, voordat je verder kan gaan kijken."