LEIDEN - Na de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika is het aantal mensen dat angst heeft om te vliegen in verband met terroristische aanslagen, niet gestegen. Dat zegt psycholoog M. Verschragen van de Stichting Valk, die jaarlijks ongeveer vierhonderd mensen met vliegangst helpt hiervan af te komen.

"Je zou verwachten van wel, maar in ons klantenbestand is die reden voor vliegangst niet toegenomen", aldus Verschragen. Circa een op de drie Nederlanders heeft in minder of meerdere mate last van vliegangst. De meeste cursisten zijn bang voor technische mankementen, hebben een probleem omdat ze geen controle over het vliegtuig hebben of hebben last van claustrofobie of hoogtevrees.

Kwetsbaar

"Uit gesprekken met onze klanten blijkt dat ze een vliegtuig en terroristische aanslagen toch van elkaar scheiden. Ze voelen zich eerder kwetsbaar in het algemeen, niet specifiek in een vliegtuig", legt Verschragen uit.

Hoe en of passagiers op een vlucht geïnformeerd moeten worden over een bommelding zoals dinsdag het geval was op een Amerikaanse vlucht, is volgens de psycholoog een interessant punt. "De vliegtuigbemanning is verantwoordelijk voor de veiligheid, maar ook voor het welzijn van de passagiers. Je moet ze in ieder geval iets vertellen, maar wat, dat blijft moeilijk."

Briefje

Verschragen kan zich vinden in de boodschap die het personeel van de Amerikaanse vlucht aan de passagiers gaf (we keren terug uit veiligheidsoverwegingen) nadat een briefje met een bommelding aan boord was gevonden. "Maar ik zou daar graag over willen overleggen met collega's. Het is een actueel gegeven en een interessante discussie."