DEN HAAG - Slobodan Milosevic is, gelet op zijn gezondheidstoestand, niet meer in staat zich zelf te verdedigen in zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal, zonder dat hij door een advocaat wordt bijgestaan.

Dit schrijft hoofdaanklaagster Carla Del Ponte in een verzoekschrift dat woensdag is gepubliceerd. Daarom moet gedwongen een advocaat worden toegewezen, bij voorkeur een van de amici curiae (vrienden van het hof), die de rechtszaak vanaf het begin hebben gevolgd.

Bloeddrukproblemen

Milosevic zou dan wel nog het recht hebben vragen te stellen en verklaringen af te leggen, maar op een "gereguleerde manier". Milosevic zou niet meer het recht hebben de getuigen van de verdediging voor te bereiden omdat - volgens de aanklagers - deze activiteit zijn bloeddrukproblemen zou veroorzaken. De verdediging van Milosevic is al een probleem sinds de ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië op 29 juni in Den Haag arriveerde. Hij weigert een advocaat in de arm te nemen, naar eigen zeggen omdat hij het 'illegale' tribunaal niet erkent.

Woord

Volgens insiders is het hem vooral te doen om de mogelijkheid zelf in de rechtszaal zo veel mogelijk het woord te voeren. De rechters hebben tot nu toe het recht van de verdachte om zich zelf te verdedigen altijd hoog in het vaandel gevoerd.

Dat recht is met name in landen met een Angelsaksische rechtstraditie sterk ontwikkeld. Twee van de drie rechters - Robinson (Jamaica) en Lord Bonomy (Schotland) - zijn uit die traditie afkomstig.

Herziening

Tevens hebben de rechters al laten weten dat dat recht niet 'absoluut' is. Na de zoveelste vertraging wegens ziekte (hoge bloeddruk) van de verdachte kondigden de rechters begin deze maand een "radicale herziening" aan van de manier waarop het proces gevoerd wordt. De partijen zijn opgeroepen hiertoe voorstellen te doen.