AMSTERDAM - De negende Gay Pride op zaterdag 7 augustus in Amsterdam moet dit jaar nog bloter en ondeugender zijn dan voorgaande jaren. Dat heeft S. de Haan van organisator Gay Business Amsterdam woensdag laten weten. "Er vaart een darkroom mee en overal waar mogelijk zetten we paaldansers in", aldus De Haan.

,Het publiek wordt niet geconfronteerd met expliciete seks op de boten. Wel krijgen ze een spannende en sexy parade te zien. Het blijft een Gay Parade, geen bloemencorso."

Onerotiseringsgolf

Vorig jaar was 5 tot 10 procent bloot tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten. Dit jaar moet dat veel meer zijn, als "protest tegen de onerotiseringsgolf van de gemeente Amsterdam en de VVV".

Zij willen de hoofdstad volgens De Haan vooral promoten als cultuur- en architectuurstad. Ook bij de talloze party's tijdens het homo-evenement wil GBA paaldansers hun kunsten laten vertonen.

Homostad

Het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau doet genoeg aan de promotie van Amsterdam als homostad, aldus een woordvoerder. "We hebben dit jaar vier journalisten ontvangen van toonaangevende gaybladen in het buitenland."

Homoseksuelen zijn een kleine groep: procent van de toeristen bezoekt een of meerdere homo-attracties. "Bij de promotie van Amsterdam leggen we de nadruk op sfeer, cultuur en cultuurhistorie. Toeristen selecteren daarop een stad."

Amnesty

Dit jaar varen 75 boten mee tijdens de parade, waaronder internationale organisaties als Amnesty International, StopAidsNow en South African Airways. Amnesty zal tijdens het festijn aandacht vragen voor de slechte positie van veel homoseksuelen en lesbiennes in het buitenland.

Het evenement opent al op donderdag 5 augustus met een openluchtfestival op de Amsterdamse Nieuwmarkt en een congres over homo-emancipatie binnen politieorganisaties. Elf Europese hoofdsteden sturen homoseksuele agenten naar het tweedaagse Gay Cop Symposium

Willeke

Dit wordt georganiseerd door het Landelijk Expertise Centrum Diversiteit van de Nederlandse politie. Het festival wordt zondag voor het Amsterdamse stadhuis afgesloten met optredens van onder meer Willeke Alberti, Jamai en Jacques Herb.

De Haan vreest voor het voortbestaan van de Gay Pride, dat vorig jaar ruim 300.000 bezoekers trok. Volgens hem rijzen de gemeentelijke kosten van vergunningen en reiniging de pan uit.

"We zijn meer tijd kwijt met papierwerk, dan met het regelen van de artiesten." De gemeente Amsterdam heeft de organisatie onlangs eenmalig 10.000 euro gegeven om de lasten te verlichten.